Gotowe leczo i kasza na talerzu.

Leczo

Węgierskie leczo z polską kaszą smacznym posiłkiem "dwóch bratanków".

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min.  
Składniki   Składniki
  • 700 ~ 800 g papryki (3 szt.)
  • 0,5 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ~ 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • szczypta ostrej papryki
  • sól
  • świeże zioła np. kolendra
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Paprykę umyć, odciąć nasadę szypułek, usunąć część miąższu z pestkami i pokroić na paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać i rozdrobnić. Boczek pokroić na paski (patrz zdjęcia). Rozgrzać olej w garnku i przesmażyć boczek. Następnie dodać cebulkę i lekko zrumienić. Dodać paprykę mieloną, imbir i razem przesmażyć, aby przyprawy uwolniły swój aromat. Dołożyć pokrojoną paprykę, cząstki pomidorów i dusić leczo bez pokrywki na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dosolić pamiętając jednak, że boczek jest słony. Zaciągnąć koncentratem przecieru pomidorowego. Można posypać leczo  świeżymi ziołami na przykład kolendrą.

Moja propozycja:

Danie smakuje dobrze z pieczywem, makaronami, ryżem ale rewelacyjnie z kaszą jęczmienną czy pęczakiem. Jest to spolszczona wersja tej znakomitej potrawy. Należy pamiętać, żeby kaszę namoczyć parę godzin przed ugotowaniem, aby była miękka.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA.

0 komentarzy do: “LeczoDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.