Węgierskie leczo z polską kaszą smacznym posiłkiem "dwóch bratanków".
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 700 ~ 800 g papryki (3 szt.)
- 0,5 kg pomidorów
- 1 cebula
- 200 g wędzonego boczku
- 2 łyżki oleju
- 1 ~ 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki imbiru
- szczypta ostrej papryki
- sól
- świeże zioła np. kolendra
Sposób wykonania
Paprykę umyć, odciąć nasadę szypułek, usunąć część miąższu z pestkami i pokroić na paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać i rozdrobnić. Boczek pokroić na paski (patrz zdjęcia). Rozgrzać olej w garnku i przesmażyć boczek. Następnie dodać cebulkę i lekko zrumienić. Dodać paprykę mieloną, imbir i razem przesmażyć, aby przyprawy uwolniły swój aromat. Dołożyć pokrojoną paprykę, cząstki pomidorów i dusić leczo bez pokrywki na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dosolić pamiętając jednak, że boczek jest słony. Zaciągnąć koncentratem przecieru pomidorowego. Można posypać leczo świeżymi ziołami na przykład kolendrą.
Moja propozycja:
Danie smakuje dobrze z pieczywem, makaronami, ryżem ale rewelacyjnie z kaszą jęczmienną czy pęczakiem. Jest to spolszczona wersja tej znakomitej potrawy. Należy pamiętać, żeby kaszę namoczyć parę godzin przed ugotowaniem, aby była miękka.
0 komentarzy do: “Leczo”Dodaj swój