Świeże warzywa, wędzone mięso z kurczaka, aromat unoszącego się tymianku... Nietypowa lasagne z kurczakiem.
Dla 4 osób Trudność: średnia Czas wykonania: 80 min.Składniki
- 8 płatów lasagne
- 400 g wędzonej piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 biała cebula
- 1 czerwona cebula
- 250 g marchwi (2 sztuki)
- 100 g selera naciowego (2 gałązki)
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka bulionu
- sól, pieprz
Sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 0,25 l mleka
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 100 g utartego parmezanu
- 1 łyżeczka tymianku
- sól, imbir
Sposób wykonania
Farsz. Obydwie cebule obrać i pokroić w cząstki. Marchew obrać i pokroić w kostkę. Seler i mięso również pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i poddusić na niej cebule, marchew, seler naciowy. Kiedy warzywa się zeszklą dodać mięso, smażyć jeszcze przez dwie minuty, oprószyć mąką, chwilę zasmażyć, a następnie podlać bulionem. Na końcu doprawić solą i imbirem.
Sos. Masło rozgrzać, zasypać mąką i zrobić jasną zasmażkę. Podlać mlekiem oraz śmietanką kremówką i gotować przez dwie minuty cały czas mieszając. Następnie dodać tymianek i parmezan, doprawić do smaku solą i imbirem, wymieszać.No spód formy żaroodpornej wlać trochę sosu beszamelowego, ułożyć płaty lasagne, które należy polać sosem a na nim rozłożyć część farszu mięsnego. Czynność tę powtarzać do wyczerpanie składników, zakończyć warstwą sosu. Lasagne z kurczakiem wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać w temperaturze 180° przez 25 minut.Moja propozycja:
Lasagne z kurczakiem znakomicie komponuje się smakowo z kolorową sałatką z pomidorów, ogórków i szpinaku, ale znakomitym uzupełnieniem może być sałata z sosem winegret.
0 komentarzy do: “Lasagne z kurczakiem”Dodaj swój