Lasagne z kurczakiem na talerzu i sałatką.

Lasagne z kurczakiem

Świeże warzywa, wędzone mięso z kurczaka, aromat unoszącego się tymianku... Nietypowa lasagne z kurczakiem.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 80 min. 
Składniki   Składniki
  • 8 płatów lasagne
  • 400 g wędzonej piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 250 g marchwi (2 sztuki)
  • 100 g selera naciowego (2 gałązki)
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka bulionu
  • sól, pieprz
Sos:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 0,25 l mleka
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 100 g utartego parmezanu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, imbir
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Farsz. Obydwie cebule obrać i pokroić w cząstki. Marchew obrać i pokroić w kostkę. Seler i mięso również pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i poddusić na niej cebule, marchew, seler naciowy. Kiedy warzywa się zeszklą dodać mięso, smażyć jeszcze przez dwie minuty, oprószyć mąką, chwilę zasmażyć, a następnie podlać bulionem. Na końcu doprawić solą i imbirem.

Sos. Masło rozgrzać, zasypać mąką i zrobić jasną zasmażkę. Podlać mlekiem oraz śmietanką kremówką i gotować przez dwie minuty cały czas mieszając. Następnie dodać tymianek i parmezan, doprawić do smaku solą i imbirem, wymieszać.No spód formy żaroodpornej wlać trochę sosu beszamelowego, ułożyć płaty lasagne, które należy polać sosem a na nim rozłożyć część farszu mięsnego. Czynność tę powtarzać do wyczerpanie składników, zakończyć warstwą sosu. Lasagne z kurczakiem wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać w temperaturze 180° przez 25 minut.

Moja propozycja:

Lasagne z kurczakiem znakomicie komponuje się smakowo z kolorową sałatką z pomidorów, ogórków i szpinaku, ale znakomitym uzupełnieniem może być sałata z sosem winegret.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Lasagne z kurczakiemDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.