"Tyle słońca..., nie widziałeś tego jeszcze - Popatrz, o popatrz!..." Wspaniała lasagne z dynią czyli słońce na talerzu.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 70 min.Składniki
- 700 g dyni netto bez skórki i pestek
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g boczku wędzonego
- 250 g sera mozzarella
- 100 g sera gorgonzola
- 220 g lasagne
- 2 łyżki bułki tartej
- 220 g wody (1 szklanka)
- sól
Sposób wykonania
Dynię obraną ze skórki, usunąć miąższ z pestkami, pokroić w grubszą kostkę. Do rondelka wlać szklankę wody, dodać 250 gram dyni, lekko posolić i ugotować. Następnie dodać pokrojony w kostkę ser gorgonzola, zmiksować blenderem, powstały sos zastąpi tradycyjny beszamel. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Boczek wędzony pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, następnie dołożyć boczek, troszkę posolić i na wolnym ogniu wytopić boczek. Na końcu dodać pozostałe 450 gram dyni i wszystko przesmażyć. Dodając sól należy pamiętać, że boczek już jest słony. Ser mozzarellę pokroić w grubsza kostkę, trochę odłożyć na posypanie wierzchu. Na dno naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu i równomiernie go rozprowadzić, włożyć listki lasagne. Ponownie wlać trochę sosu, rozsmarować, trochę farszu rozłożyć, posypać częścią sera mozzarella i położyć listki lasagne. Powtarzać tę czynność do wyczerpania składników. Na wierzch należy wylać resztę sosu, posypać pozostawionym serem mozzarella i posypać bułką tartą. Lasagne z dynią zapiekać przez 25 minut, w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
0 komentarzy do: “Lasagne z dynią”Dodaj swój