Upieczona lasagne na talerzu.

Lasagne z dynią

"Tyle słońca..., nie widziałeś tego jeszcze - Popatrz, o popatrz!..." Wspaniała lasagne z dynią czyli słońce na talerzu.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 70 min. 
Składniki   Składniki
  • 700 g dyni netto bez skórki i pestek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g boczku wędzonego
  • 250 g sera mozzarella
  • 100 g sera gorgonzola
  • 220 g lasagne
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 220 g wody (1 szklanka)
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Dynię obraną ze skórki, usunąć miąższ z pestkami, pokroić w grubszą kostkę. Do rondelka wlać szklankę wody, dodać 250 gram dyni, lekko posolić i ugotować. Następnie dodać pokrojony w kostkę ser gorgonzola, zmiksować blenderem, powstały sos zastąpi tradycyjny beszamel. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Boczek wędzony pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, następnie dołożyć boczek, troszkę posolić i na wolnym ogniu wytopić boczek. Na końcu dodać pozostałe 450 gram dyni i wszystko przesmażyć. Dodając sól należy pamiętać, że boczek już jest słony. Ser mozzarellę pokroić w grubsza kostkę, trochę odłożyć na posypanie wierzchu. Na dno naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu i równomiernie go rozprowadzić, włożyć listki lasagne. Ponownie wlać trochę sosu, rozsmarować, trochę farszu rozłożyć, posypać częścią sera mozzarella i położyć listki lasagne. Powtarzać tę czynność do wyczerpania składników. Na wierzch należy wylać resztę sosu, posypać pozostawionym serem mozzarella i posypać bułką tartą. Lasagne z dynią zapiekać przez 25 minut, w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Lasagne z dyniąDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.