Delikatne białe mięso nafaszerowane plasterkami subtelnego sera i aromatycznej bazylii... czyli kurczak z mozzarellą.
Dla 3 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 3 piersi z kurczaka
- 125 g serka mozzarella
- listki bazylii
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól
- imbir
Sposób wykonania
Piersi kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ponacinać w mięsie kieszonki, w każdą włożyć plasterek mozzarelli i listek bazylii, oprószyć solą i imbirem. Ułożyć na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia, każdą pierś polać jedną łyżeczką oliwy z oliwek. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C.
Moja propozycja:
Kurczak z mozzarellą można podać z puree z ziemniaków i marchwi oraz cukinią. Można udekorować natką pietruszki.
Cukinię pokroić w słupki i przesmażyć na łyżce masła przez około 7 minut, na końcu posolić i popieprzyć.
Subtelny, a zarazem wyrazisty smak.
Osobiście musiałam dosolić, gdyż lubię bardziej słone dania. Jednakże to nie zmienia faktu, że pierś wyszła smaczna.