Upieczony kurczak z mozzarellą na talerzu z dynią i cukinią.

Kurczak z mozzarellą

Delikatne białe mięso nafaszerowane plasterkami subtelnego sera i aromatycznej bazylii... czyli kurczak z mozzarellą.

Dla tylu osób Dla 3 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 3 piersi z kurczaka
  • 125 g serka mozzarella
  • listki bazylii
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól
  • imbir
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Piersi kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ponacinać w mięsie kieszonki, w każdą włożyć plasterek mozzarelli i listek bazylii, oprószyć solą i imbirem. Ułożyć na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia, każdą pierś polać jedną łyżeczką oliwy z oliwek. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C.

Moja propozycja:

Kurczak z mozzarellą można podać z puree z ziemniaków i marchwi oraz cukinią. Można udekorować natką pietruszki.

Cukinię pokroić w słupki i przesmażyć na łyżce masła przez około 7 minut, na końcu posolić i popieprzyć.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

1 komentarz do: “Kurczak z mozzarelląDodaj swój

  1. Subtelny, a zarazem wyrazisty smak.
    Osobiście musiałam dosolić, gdyż lubię bardziej słone dania. Jednakże to nie zmienia faktu, że pierś wyszła smaczna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.