Kurczak w sosie cytrynowym na talerzu z ziemniakami i groszkiem.

Kurczak w sosie cytrynowym

Białe delikatne mięso oblane cytrynowy sosem. Kurczak w sosie cytrynowym, proste ale wykwintne danie.

Dla tylu osób Dlaosób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 40 min. 
Składniki   Składniki
  • 3 filety z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 cytryny
  • 220 ml bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 1 - 2 jajka
  • olej do smażenia
  • 3 - 4 łyżki mąki krupczatki
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Cytrynę dobrze umyć i zetrzeć skórkę z połowy. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i rozciąć każdy na dwa płaskie filety, posolić, popieprzyć, panierować w mące a następnie w roztrzepanych jajkach. Na patelni rozgrzać olej, włożyć przygotowane mięso z kurczaka i obsmażyć partiami z dwóch stron. Do ostatniej partii dodać czosnek. Zdjąć z patelni filety, dodać na patelnię masło rozpuścić, dosypać płaską łyżkę mąki i zrobić jasną zasmażkę, zalać bulionem i szybko rozcierać aby nie powstały grudki. Do powstałego sosu dodać utartą skórkę z cytryny, ząbki czosnku i zagotować. Dołożyć mięso i jeszcze chwilę gotować. Na końcu dolać łyżkę soku z cytryny i chwilę gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem, aby mięso przeszło smakiem i aromatem cytryny. Uduszone ząbki czosnku rozgnieść, pozostawić w garnku. Jeśli sos jest mało wyrazisty można dolać jeszcze soku z cytryny, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Moja propozycja:

Kurczak w sosie cytrynowym ma wyrazisty smak, dlatego dobrymi dodatkami są łagodny zielony groszek oraz młode ziemniaczki posypane koperkiem.

Moja propozycja warzywa to:

Innymi warzywami, które dobrze smakowo będą się komponować to: marchewka gotowana, fasolka szparagowa, kalafior czy brokuły.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Kurczak w sosie cytrynowymDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.