Białe delikatne mięso oblane cytrynowy sosem. Kurczak w sosie cytrynowym, proste ale wykwintne danie.
Dla 3 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 40 min.Składniki
- 3 filety z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 cytryny
- 220 ml bulionu
- 2 łyżki masła
- 1 - 2 jajka
- olej do smażenia
- 3 - 4 łyżki mąki krupczatki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania
Cytrynę dobrze umyć i zetrzeć skórkę z połowy. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i rozciąć każdy na dwa płaskie filety, posolić, popieprzyć, panierować w mące a następnie w roztrzepanych jajkach. Na patelni rozgrzać olej, włożyć przygotowane mięso z kurczaka i obsmażyć partiami z dwóch stron. Do ostatniej partii dodać czosnek. Zdjąć z patelni filety, dodać na patelnię masło rozpuścić, dosypać płaską łyżkę mąki i zrobić jasną zasmażkę, zalać bulionem i szybko rozcierać aby nie powstały grudki. Do powstałego sosu dodać utartą skórkę z cytryny, ząbki czosnku i zagotować. Dołożyć mięso i jeszcze chwilę gotować. Na końcu dolać łyżkę soku z cytryny i chwilę gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem, aby mięso przeszło smakiem i aromatem cytryny. Uduszone ząbki czosnku rozgnieść, pozostawić w garnku. Jeśli sos jest mało wyrazisty można dolać jeszcze soku z cytryny, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Moja propozycja:
Kurczak w sosie cytrynowym ma wyrazisty smak, dlatego dobrymi dodatkami są łagodny zielony groszek oraz młode ziemniaczki posypane koperkiem.
0 komentarzy do: “Kurczak w sosie cytrynowym”Dodaj swój