Kurczak w pomidorach i aromatycznych ziołach, smaczne i proste danie na rodzinny obiad.
Dla 3 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 50 min.SkładnikiMięso:
- 3 filety z kurczaka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 800 g pomidorów
- 1 papryka słodka
- 1 papryczka średnio ostra
- 1 cebula
- 2 łyżki ziół prowansalskich (tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki sera parmezanu
- sól
Sposób wykonania
Pomidory umyć, sparzyć gorąca wodą, obrać ze skórki i zmiksować. Cebulę obrać i pokroić w paseczki. Czosnek obrać. Obydwie papryki umyć i również pokroić w nieduże paski. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodać obydwie papryki, zioła prowansalskie i sól. Kiedy warzywa zeszklą się, wlać zmiksowane pomidory i gotować bez pokrywki około 30 minut, aby woda z warzyw odparowała. Na końcu dodać łyżkę octu balsamicznego i ewentualnie doprawić solą.
W czasie gdy warzywa gotują się, przygotować mięso. Filety opłukać osuszyć, przeciąć na dwa cieńsze filety, posolić popieprzyć i obsmażyć 2-3 minuty z każdej strony.
Na dnie naczynia żaroodpornego wlać parę łyżek sosu pomidorowego, rozłożyć kawałki kurczaka, zalać resztą sosu, posypać startym parmezanem. Danie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać 15 minut.
0 komentarzy do: “Kurczak w pomidorach”Dodaj swój