Kurczak po prowansalsku na talerzu z bagietką.

Kurczak po prowansalsku

Kurczak po prowansalsku czyli z dojrzałymi pomidorami, delikatną cukinią... z unoszącym się aromatem bazylii tymianku, rozmarynu.

Dla tylu osób Dla 3 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 50 min. 
Składniki   Składniki
  • 3 piersi z kurczaka
  • 6 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 papryka żółta
  • 400 g pomidorów
  • 1 cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 3 gałązki bazylii
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 3 gałązki tymianku
  • 1 - 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Paprykę, pomidory, cukinię opłukać, osuszyć. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić na grubsze plasterki. Pomidory pokroić w cząstki. Cukinię pokroić wzdłuż i porozcinać w półksiężyce. Czosnek obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Listki ziół poodrywać od gałązek i grubo pokroić. Piersi kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Na patelni rozgrzać cztery łyżki oleju, podsmażyć piersi kurczaka na mocnym ogniu z obu stron. Następnie zmniejszyć ogień, posolić i dalej smażyć jeszcze około 8 minut z każdej strony. W tym czasie w rondlu rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju i wkładać kolejno pokrojone warzywa, czosnek, listki laurowe, zioła i doprawić solą. Podsmażyć, a następnie dusić pod przykryciem około 15 minut. Wlać ocet balsamiczny, doprawić pieprzem oraz solą, jeśli jest taka potrzeba. Usmażonego kurczaka oprószyć pieprzem, pokroić w grube plastry i podawać na warzywach.

Moja propozycja:

Do kurczaka po prowansalsku należy podać bagietkę. Znakomitym dodatkiem będzie białe wytrawne wino.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Kurczak po prowansalskuDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.