Kurczak po prowansalsku czyli z dojrzałymi pomidorami, delikatną cukinią... z unoszącym się aromatem bazylii tymianku, rozmarynu.



Składniki
- 3 piersi z kurczaka
- 6 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 papryka żółta
- 400 g pomidorów
- 1 cukinia
- 3 ząbki czosnku
- 3 listki laurowe
- 3 gałązki bazylii
- 3 gałązki rozmarynu
- 3 gałązki tymianku
- 1 - 2 łyżki octu balsamicznego
- sól, pieprz
Sposób wykonania
Paprykę, pomidory, cukinię opłukać, osuszyć. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić na grubsze plasterki. Pomidory pokroić w cząstki. Cukinię pokroić wzdłuż i porozcinać w półksiężyce. Czosnek obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Listki ziół poodrywać od gałązek i grubo pokroić. Piersi kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Na patelni rozgrzać cztery łyżki oleju, podsmażyć piersi kurczaka na mocnym ogniu z obu stron. Następnie zmniejszyć ogień, posolić i dalej smażyć jeszcze około 8 minut z każdej strony. W tym czasie w rondlu rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju i wkładać kolejno pokrojone warzywa, czosnek, listki laurowe, zioła i doprawić solą. Podsmażyć, a następnie dusić pod przykryciem około 15 minut. Wlać ocet balsamiczny, doprawić pieprzem oraz solą, jeśli jest taka potrzeba. Usmażonego kurczaka oprószyć pieprzem, pokroić w grube plastry i podawać na warzywach.
Moja propozycja:
Do kurczaka po prowansalsku należy podać bagietkę. Znakomitym dodatkiem będzie białe wytrawne wino.
0 komentarzy do: “Kurczak po prowansalsku”Dodaj swój