Kurczak po chińsku na talerzu z makaronem, sałatą i gruszką.

Kurczak po chińsku

Aromatyczny kurczak po chińsku z jędrną marchewką i pędami bambusa... z nutą sezamu, cynamonu, kminu...

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 700 g piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw: koper włoski, pieprz, goździki, cynamon, kmin rzymski
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 puszka pędów bambusa 225 g
  • 200 g marchwi 2 szt.
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju do smażenia
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Włożyć do miseczki, posypać utłuczonymi w moździerzu przyprawami, polać olejem sezamowym, octem balsamicznym i sosem sojowym. Wszystko razem wymieszać i odstawić do lodówki na parę godzin.

Marchew obrać i pokroić na „zapałkę”. Rozgrzać olej, podsmażyć na nim zabejcowane mięso, dodać marchewkę, podlać niewielką ilością wody i chwilę poddusić. Nie rozgotować, marchewka musi być jędrna. Następnie dodać odcedzone pędy bambusa, wszystko wymieszać. Dodać koncentrat pomidorowy aby zaciągnąć sos.

Moja propozycja:

Do kurczaka po chińsku bardzo dobrze smakuje makaron ryżowy, ale także oczywiście ryż.

Moja propozycja warzywa to:

Świetnym uzupełnieniem do kurczaka po chińsku jest sałata lodowa w sosie winegret z kiełkami i uprażonym sezamem. Znakomicie również smakują gruszki uduszone na maśle ze szczyptą cynamonu.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Kurczak po chińskuDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.