Aromatyczny kurczak po chińsku z jędrną marchewką i pędami bambusa... z nutą sezamu, cynamonu, kminu...
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 700 g piersi kurczaka
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw: koper włoski, pieprz, goździki, cynamon, kmin rzymski
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 puszka pędów bambusa 225 g
- 200 g marchwi 2 szt.
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju do smażenia
Sposób wykonania
Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Włożyć do miseczki, posypać utłuczonymi w moździerzu przyprawami, polać olejem sezamowym, octem balsamicznym i sosem sojowym. Wszystko razem wymieszać i odstawić do lodówki na parę godzin.
Marchew obrać i pokroić na „zapałkę”. Rozgrzać olej, podsmażyć na nim zabejcowane mięso, dodać marchewkę, podlać niewielką ilością wody i chwilę poddusić. Nie rozgotować, marchewka musi być jędrna. Następnie dodać odcedzone pędy bambusa, wszystko wymieszać. Dodać koncentrat pomidorowy aby zaciągnąć sos.
Moja propozycja:
Do kurczaka po chińsku bardzo dobrze smakuje makaron ryżowy, ale także oczywiście ryż.
0 komentarzy do: “Kurczak po chińsku”Dodaj swój