Kurczak kokosowy z ryżem na talerzu.

Kurczak kokosowy

Kurczak kokosowy, a do niego kieliszek białego wytrawnego wina.

Dla tylu osób Dla 4 osób Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 40 min.
Składniki Składniki
  • ok. 600 g piersi z kurczaka
  • 300 g marchwi
  • 0,5 łyżeczki świeżego, utartego imbiru
  • 2 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka curry
  • 250 ml rosołu (może być z kostki)
  • 350 ml mleka
  • 100 g wiórków kokosowych
  • gałązka lubczyku
  • sól
Sposób wykonania Sposób wykonania

Zagotować mleko. Następnie wsypać wiórki kokosowe, gdy mleko zagotuje się jeszcze raz, należy odstawić je, a po wystygnięciu przecedzić przez gęste sitko. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę, imbir utrzeć. Marchew oczyścić, opłukać i pokroić w słupki. Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w grubą kostkę. Rozgrzać w garnku dwie łyżki oleju i obsmażyć na nim kawałki kurczaka kilka minut. Następnie dodać cebulkę, imbir, czosnek, marchewkę, carry, sól i wszystko razem podsmażyć. Dodać rosół i mleczko kokosowe, gałązkę lubczyku i gotować jeszcze na małym ogniu około dziesięciu minut.

Zamiast robić mleczko kokosowe można je zastąpić gotowym z puszki.

Piersi z kurczaka można zastąpić piersią indyka.

Moja propozycja:

Kurczak kokosowy bardzo dobrze smakuje z ryżem, ale można go podawać również z kaszą gryczaną, potrawę można udekorować świeżymi listkami lubczyku.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA.

0 komentarzy do: “Kurczak kokosowyDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.