Kurczak kokosowy, a do niego kieliszek białego wytrawnego wina.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 40 min.Składniki
- ok. 600 g piersi z kurczaka
- 300 g marchwi
- 0,5 łyżeczki świeżego, utartego imbiru
- 2 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka curry
- 250 ml rosołu (może być z kostki)
- 350 ml mleka
- 100 g wiórków kokosowych
- gałązka lubczyku
- sól
Sposób wykonania
Zagotować mleko. Następnie wsypać wiórki kokosowe, gdy mleko zagotuje się jeszcze raz, należy odstawić je, a po wystygnięciu przecedzić przez gęste sitko. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę, imbir utrzeć. Marchew oczyścić, opłukać i pokroić w słupki. Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w grubą kostkę. Rozgrzać w garnku dwie łyżki oleju i obsmażyć na nim kawałki kurczaka kilka minut. Następnie dodać cebulkę, imbir, czosnek, marchewkę, carry, sól i wszystko razem podsmażyć. Dodać rosół i mleczko kokosowe, gałązkę lubczyku i gotować jeszcze na małym ogniu około dziesięciu minut.
Zamiast robić mleczko kokosowe można je zastąpić gotowym z puszki.
Piersi z kurczaka można zastąpić piersią indyka.
Moja propozycja:
Kurczak kokosowy bardzo dobrze smakuje z ryżem, ale można go podawać również z kaszą gryczaną, potrawę można udekorować świeżymi listkami lubczyku.
0 komentarzy do: “Kurczak kokosowy”Dodaj swój