Puchaty kulebiak z farszem mięsnym podany z czysta zupą pomidorową.
Dla 4 osób Trudność: średnia Czas wykonania: 70 min.Składniki
Kulebiak:
- 400 g mąki pszennej
- jajko, białko
- żółtko, łyżka mleka (do posmarowania)
- jajko do farszu
- 6 łyżek oleju (0,25 szklanki)
- 200 ml mleka (niepełna szklanka)
- 50 g drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- 1 łyżka kminku
- 0,5 łyżeczki kminku mielonego
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
Zupa pomidorowa:
- ok. 500 g biodrówki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- gałązka świeżego lubczyku lub estragonu
- 8 kulek ziela angielskiego
- 1 ~ 2 listki laurowe
- 4 ~ 5 pomidorów (lub puszka)
- 1 ~ 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól, imbir, pieprz
- świeże zioła np. bazylia
Sposób wykonania
Biodrówkę opłukać, zalać taką ilością zimnej wody, aby przykryła mięso. Dodać sól, imbir, ziele angielskie, listki laurowe. Można dodać świeżą gałązkę estragonu lub lubczyku, całość gotować. Włoszczyznę oczyścić, obrać, opłukać, podzielić na mniejsze cząstki i dołożyć do gotującego się mięsa. W czasie gdy mięso się gotuje, zarobić ciasto na kulebiak. Drożdże rozetrzeć z cukrem i letnim mlekiem, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać mąkę, całe jajko i białko, olej, szczyptę soli, następnie wyrobić ciasto. Ponownie przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Ugotowane mięso oddzielić od kości, zmielić lub rozdrobnić malakserem. Cebulkę obrać, drobno pokroić, zeszklić na łyżce masła i dodać do mięsa. Farsz doprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem, dodać całe jajko i wymieszać. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto. Nałożyć na nie farsz, zawinąć i przełożyć do foremki babkowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch kulebiaka posmarować rozmąconym żółtkiem z łyżką mleka i posypać kminkiem. Piec w temperaturze 180°C około 30 minut. W czasie, gdy kulebiak się piecze, sparzyć pomidory, zdjąć skórkę, zmiksować i wlać do gorącego wywaru mięsnego. Doprawić solą, pieprzem, zaciągnąć przecierem pomidorowym i chwilę pogotować. Nalać do bulionówki, udekorować świeżą bazylią i podać razem z ciepłym kulebiakiem.
Moja propozycja:
Kulebiak z farszem mięsnym bardzo dobrze smakuje z czystą zupą pomidorową, ale można go podać również do innych czystych zup.
0 komentarzy do: “Kulebiak z zupą pomidorową”Dodaj swój