Kulebiak z młodą kapustą na talerzu z sosem pieczarkowym.

Kulebiak z młodą kapustą

Puszysty kulebiak z młodą kapustą podany z sosem pieczarkowym. Wspaniały wiosenny obiad.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 70 min. 
Składniki   Składniki
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 70 ml mleka
  • 3 jajka (2 całe, jedno rozdzielone)
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka czarnuszki
Farsz:
  • 500 g młodej kapusty
  • 100 g cebuli
  • 220 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
Sos:
  • 250 g pieczarek miniaturek
  • 1 łyżka masła
  • 110 ml bulionu (0,5 szklanki)
  • 110 ml śmietanki (0,5 szklanki)
  • 1 płaska łyżka mąki krupczatki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Drożdże z cukrem i letnim mlekiem rozetrzeć, przykryć czysta ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, dodać mąkę, roztopione masło, dwa całe jajka oraz białko, sól. Wyrabiać mikserem przez parę minut, przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować farsz. Kapustę oczyścić, umyć, poszatkować i włożyć do garnka z wrzącym mlekiem. Osolić i gotować pod przykryciem do miękkości. Mleko powinno całkowicie odparować. Cebulę obrać, poszatkować, zeszklić na maśle i dodać do ugotowanej kapusty. Farsz doprawić solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować, formując prostokąt, na środek nałożyć przestudzony farsz z kapusty, zwinąć w rulon. Wierzch posmarować rozbełtanym żółtkiem, posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec około 30 minut.

Sos pieczarkowy. Pieczarki oczyścić, udusić na łyżce masła w rondelku. Po 10-15 minutach oprószyć mąką, posolić, mieszając zalać bulionem. Chwilę pogotować, a następnie dolać śmietankę, ponownie zamieszać i zagotować. Na końcu doprawić pieprzem i ewentualnie solą.

Moja propozycja:

Kulebiak z młodą kapustą znakomicie smakuje z sosem śmietankowym. W sezonie na grzyby pieczarki można zastąpić kurkami lub innymi świeżymi grzybkami.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

1 komentarz do: “Kulebiak z młodą kapustąDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.