Puszysty kulebiak z młodą kapustą podany z sosem pieczarkowym. Wspaniały wiosenny obiad.
Dla 4 osób Trudność: średnia Czas wykonania: 70 min.SkładnikiCiasto:
- 300 g mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru
- 70 ml mleka
- 3 jajka (2 całe, jedno rozdzielone)
- 50 g masła
- szczypta soli
- 1 łyżka czarnuszki
- 500 g młodej kapusty
- 100 g cebuli
- 220 ml mleka
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- 250 g pieczarek miniaturek
- 1 łyżka masła
- 110 ml bulionu (0,5 szklanki)
- 110 ml śmietanki (0,5 szklanki)
- 1 płaska łyżka mąki krupczatki
- sól, pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób wykonania
Drożdże z cukrem i letnim mlekiem rozetrzeć, przykryć czysta ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, dodać mąkę, roztopione masło, dwa całe jajka oraz białko, sól. Wyrabiać mikserem przez parę minut, przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować farsz. Kapustę oczyścić, umyć, poszatkować i włożyć do garnka z wrzącym mlekiem. Osolić i gotować pod przykryciem do miękkości. Mleko powinno całkowicie odparować. Cebulę obrać, poszatkować, zeszklić na maśle i dodać do ugotowanej kapusty. Farsz doprawić solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, formując prostokąt, na środek nałożyć przestudzony farsz z kapusty, zwinąć w rulon. Wierzch posmarować rozbełtanym żółtkiem, posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec około 30 minut.
Sos pieczarkowy. Pieczarki oczyścić, udusić na łyżce masła w rondelku. Po 10-15 minutach oprószyć mąką, posolić, mieszając zalać bulionem. Chwilę pogotować, a następnie dolać śmietankę, ponownie zamieszać i zagotować. Na końcu doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Moja propozycja:
Kulebiak z młodą kapustą znakomicie smakuje z sosem śmietankowym. W sezonie na grzyby pieczarki można zastąpić kurkami lub innymi świeżymi grzybkami.
1 komentarz do: “Kulebiak z młodą kapustą”Dodaj swój