Dwukolorowe, kruche, maślane ciasto poprzeplatane wiśniami i czekoladą, pachnące wanilią - to właśnie rozpływająca się w ustach kruszonka lubuska.
Dla 25 cm x 35 cm Trudność: łatwa Czas wykonania: 50 min.Składniki
- 550 g mąki
- 5 jaj
- 270 g cukru (1,5 szklanki)
- 250 g masła (1 kostka)
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki kakao
- 500 g wiśni
- 50 g gorzkiej czekolady + łyżeczka masła
Sposób wykonania
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wiśnie opłukać i wydrylować. Na stolnicę wsypać odmierzoną mąkę, 5 żółtek, 0,5 szklanki cukru, 4 łyżki śmietany, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz kostkę masła. Wszystkie składniki posiekać nożem aby powstała kruszonka. Jedną czwartą część odłożyć, a pozostałą porcję ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i dokładnie przesiekać nożem aby składniki się połączyły. Na spód blaszki rozsypać równomiernie białą kruszonkę, następnie rozsypać kakaową kruszonkę. Ubić białka z pozostałym cukrem na sztywną pianę i pokryć nią ciemne ciasto. Na pianie z białek poukładać wiśnie i posypać podłożoną na początku kruszonką. Piec 35 - 40 minut w temperaturze 180°C.
Czekoladę pokruszyć i z łyżeczką masła włożyć do woreczka (zob. zdjęcie). W niewielkim rondelku zagotować wodę, włożyć do niej woreczek z czekoladą. Poczekać aż się rozpuści. Następnie odciąć koniuszek narożnika, w którym jest płynna czekolada i udekorować nią kruszonkę lubuską.
Moja propozycja:
Do kruszonki lubuskie można użyć również mrożonych wiśni, lecz trzeba je wcześniej rozmrozić.
Zamiast wiśni można użyć innych owoców np. czarnej lub czerwonej porzeczki, agrestu czy rabarbaru.
0 komentarzy do: “Kruszonka lubuska”Dodaj swój