Kruszonka lubuska na talerzyku.

Kruszonka lubuska

Dwukolorowe, kruche, maślane ciasto poprzeplatane wiśniami i czekoladą, pachnące wanilią - to właśnie rozpływająca się w ustach kruszonka lubuska.

Dla tylu osób Dla 25 cm x 35 cm  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 50 min. 
Składniki   Składniki
  • 550 g mąki
  • 5 jaj
  • 270 g cukru (1,5 szklanki)
  • 250 g masła (1 kostka)
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki kakao
  • 500 g wiśni
  • 50 g gorzkiej czekolady + łyżeczka masła
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wiśnie opłukać i wydrylować. Na stolnicę wsypać odmierzoną mąkę, 5 żółtek, 0,5 szklanki cukru, 4 łyżki śmietany, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz kostkę masła. Wszystkie składniki posiekać nożem aby powstała kruszonka. Jedną czwartą część odłożyć, a pozostałą porcję ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i dokładnie przesiekać nożem aby składniki się połączyły. Na spód blaszki rozsypać równomiernie białą kruszonkę, następnie rozsypać kakaową kruszonkę. Ubić białka z pozostałym cukrem na sztywną pianę i pokryć nią ciemne ciasto. Na pianie z białek poukładać wiśnie i posypać podłożoną na początku kruszonką. Piec 35 - 40 minut w temperaturze 180°C.

Czekoladę pokruszyć i z łyżeczką masła włożyć do woreczka (zob. zdjęcie). W niewielkim rondelku zagotować wodę, włożyć do niej woreczek z czekoladą. Poczekać aż się rozpuści. Następnie odciąć koniuszek narożnika, w którym jest płynna czekolada i udekorować nią kruszonkę lubuską.

Moja propozycja:

Do kruszonki lubuskie można użyć również mrożonych wiśni, lecz trzeba je wcześniej rozmrozić.

Zamiast wiśni można użyć innych owoców np. czarnej lub czerwonej porzeczki, agrestu czy rabarbaru.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Kruszonka lubuskaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.