Smakowite ciasto domowe, kruchy placek z owocami.



Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 250 g twardego masła
- 4 jajka (rozdzielone)
- 200 mln kwaśnej śmietany
- 3 łyżki cukru (do ciasta)
- 150 g cukru (do polewy)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g czarnej porzeczki
- 20 g budyniu śmietankowego (0,5 porcji)
Sposób wykonania
Czarną porzeczkę opłukać pod bieżącą wodą, obrać i zostawić na cedzaku, aby woda ociekła z owoców. Blaszkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka umyć. Mąkę, twarde masło, żółtka, trzy łyżki cukru, śmietanę oraz proszek do pieczenia posiekać nożem, najlepiej na stolnicy. Z powstałej kruszonki odłożyć czwartą część, a resztę ciasta przełożyć na blaszkę. Na cieście poukładać owoce czarnej porzeczki. Ubić białka z cukrem na gęstą polewę, na końcu dodając budyń. Przelać polewę z białek na ciasto z owocami, wyrównać. Wierzch posypać pozostałym ciastem - kruszonką. Piec w temperaturze 180°C około 40 minut.
Moja propozycja:
Do ciasta kruchego oprócz czarnej porzeczki świetnie smakują wiśnie, rabarbar, jabłka czy brzoskwinie. Zimą można użyć owoców mrożonych.
Kto jest autorem tych przepisów?
Publikujemy przede wszystkim sprawdzone rodzinne przepisy, ale również wyniki naszych autorskich eksperymentów kulinarnych.
Pozdrawiamy
Smaczki