Kawałek kruchego placka na talerzyku.

Kruchy placek

Smakowite ciasto domowe,  kruchy placek z owocami.

Dla tylu osób Blaszka: 25 cm x 35 cm  Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 40 min.  
Składniki   Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g twardego masła
  • 4 jajka (rozdzielone)
  • 200 mln kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki cukru (do ciasta)
  • 150 g cukru (do polewy)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g czarnej porzeczki
  • 20 g budyniu śmietankowego (0,5 porcji)
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Czarną porzeczkę opłukać pod bieżącą wodą, obrać i zostawić na cedzaku, aby woda ociekła z owoców. Blaszkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka umyć. Mąkę, twarde masło, żółtka, trzy łyżki cukru, śmietanę oraz proszek do pieczenia posiekać nożem, najlepiej na stolnicy. Z powstałej kruszonki odłożyć czwartą część, a resztę ciasta przełożyć na blaszkę. Na cieście poukładać owoce czarnej porzeczki. Ubić białka z cukrem na gęstą polewę, na końcu dodając budyń. Przelać polewę z białek na ciasto z owocami, wyrównać. Wierzch posypać pozostałym ciastem - kruszonką. Piec w temperaturze 180°C około 40 minut.

Moja propozycja:

Do ciasta kruchego oprócz czarnej porzeczki świetnie smakują wiśnie, rabarbar, jabłka czy brzoskwinie. Zimą można użyć owoców mrożonych.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA.

2 komentarzy do: “Kruchy placekDodaj swój

    1. Publikujemy przede wszystkim sprawdzone rodzinne przepisy, ale również wyniki naszych autorskich eksperymentów kulinarnych.
      Pozdrawiamy
      Smaczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.