Krokiety ze szpinakiem: nadziane zielonym farszem, posypane zielonymi pestkami dyni, podane z zieloną sałatą... "Zielono mi i spokojnie..." gdy talerz wypełniają takie pyszności.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 60 min.SkładnikiNaleśniki:
- 4 jajka
- 220 ml wody (1 szklanka)
- 220 ml mleka (1 szklanka)
- 250 g mąki
- 1,5 łyżki oleju
- sól
- 450 g szpinaku mrożonego
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka tartej bułki
- 100 g żółtego sera
- sól, pieprz
- bułka tarta do panierowania krokietów
- olej do smażenia
- garść solonych pestek dyni stryjskiej, prażonych i solonych
Sposób wykonania
Jajka, wodę, mleko, mąkę sól, łyżkę oleju włożyć do kielicha miksera, dobrze wymieszać na jednolite płynne ciasto. Odlać na duży talerz porcję ciasta na jeden naleśnik, które posłuży do panierowania krokietów. Usmażyć naleśniki, pod pierwszy należy podlać pozostawione pół łyżki oleju, pod następne już nie trzeba.
Obrać cebulę, drobno pokroić i zeszklić na łyżce masła. Następnie dodać rozmrożony szpinak, sól i ugotować go. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do ugotowanego szpinaku dodać łyżkę tartej bułki, utarty ser, doprawić pieprzem i wymieszać. Nakładać porcje farszu na naleśniki i zwijać w ruloniki (zob. zdjęcia). Następnie obtoczyć w pozostawionym cieście naleśnikowym, tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Moja propozycja:
Krokiety ze szpinakiem można posypać uprażonymi i solonymi pestkami dyni stryjskiej oraz sałatą lodową polaną sosem winegret.
Świetnie wyglądają…
Dziękujemy za pozytywną opinię.