Smaczne krokiety z pieczarkami podane z chrupiąca sałatą. Proste dania potrafią zaskakiwać.
Dla 4 - 6 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 70 min.SkładnikiNaleśniki:
- 12 -14 łyżek mąki
- 4 jajka
- 200 ml mleka
- 200 ml wody
- 3 łyżki oleju
- sól
- olej do posmarowania patelni
- 500 g pieczarek
- 200 g cebuli (2 małe lub 1 duża)
- 2 łyżki masła
- 150 g utartego sera mozzarella
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- oliwa i masło do smażenia
Sposób wykonania
Naleśniki. Mleko, wodę, olej wlać do kielicha miksera, wbić jajka, dosypać mąkę i sól, dokładnie wymieszać. Odstawić ciasto na pół godziny, aby napęczniało. Pod smażeniem pierwszego naleśnika przesmarować patelnię tłuszczem. Pod następne nie trzeba dodawać tłuszczu, gdyż ciasto ma olej co umożliwia smażenie bez tłuszczu. Usmażyć naleśniki.
Nadzienie. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę. W tym czasie oczyścić pieczarki i zetrzeć na grubej tarce. Dodać utarte grzyby do cebuli, posolić i popieprzyć, przykryć garnek pokrywką i dusić około 20 minut. Wypłukać i osuszyć natkę pietruszki, a następnie posiekać. Jeśli pieczarki puściły dużo wody należy ją odparować. Garnek odstawić, po przestudzeniu dodać ser i natkę pietruszki, wymieszać.
Przygotowanym w ten sposób nadzieniem smarować naleśniki, zwijać w wałeczki (zob. zdjęcia). Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać masło i odsmażyć krokiety z pieczarkami. Warto odsmażać na dwóch patelniach, aby móc podać na stół wszystkie krokiety jednocześnie.
Moja propozycja:
Krokiety z pieczarkami dobrze smakują z sałatą w sosie winegret wzbogaconą winogronami oraz czerwoną cebulą.
0 komentarzy do: “Krokiety z pieczarkami”Dodaj swój