Gotowe krokiety z mięsem na talerzu.

Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem to potrawa, która ma wielu zwolenników.

Dla tylu osób Dla 4 osób Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 60 min.
Składniki Składniki
  • 5 ~ 6 łyżek bułki tartej do panierowania
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki do dekoracji

Ciasto naleśnikowe

  • 4 jajka
  • 200 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli

Farsz

  • 400 g ugotowanego mięsa (drobiowe lub wieprzowe)
  • 50 g cebuli (1 cebula)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz
Sposób wykonania Sposób wykonania
Wsypać mąkę do kielicha miksera, następnie wbić jaja, szczyptę soli, olej, dolać mleko oraz wodę. Wszystko dokładnie ubić, tak, aby nie było grudek. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dosypać troszkę mąki. Polać patelnię odrobiną oleju przed smażeniem pierwszego naleśnika. Wylewać ciasto na rozgrzaną patelnię (tak aby pokryć ją cienką równomierną warstwą), przewracać po wyschnięciu powierzchni, smażyć do lekkiego zarumienienia. Zostawić trochę (tj. tyle, co na jednego naleśnika) ciasta do obtoczenia krokietów. Ugotowane mięso zmielić. Cebulę obrać, pokroić na drobne kawałki i udusić na łyżce masła (patrz zdjęcie). Dodać do mięsa wraz z łyżką tartej bułki. Doprawić solą, pieprzem według uznania. Smarować kolejno naleśniki farszem, zawinąć je (patrz zdjęcie), panierować w pozostawionym cieście i bułce tartej, a następnie usmażyć na rozgrzanym oleju. Krokiety przewracać po zarumienieniu każdej strony. Podawać na ciepło z warzywami lub jako dodatek do zup czystych np. barszczu. Udekorować natką pietruszki lub innymi świeżymi ziołami.

Moja propozycja warzywa to:

Buraczki

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA.

0 komentarzy do: “Krokiety z mięsemDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.