Wsypać mąkę do kielicha miksera, następnie wbić jaja, szczyptę soli, olej, dolać mleko oraz wodę. Wszystko dokładnie ubić, tak, aby nie było grudek. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dosypać troszkę mąki. Polać patelnię odrobiną oleju przed smażeniem pierwszego naleśnika. Wylewać ciasto na rozgrzaną patelnię (tak aby pokryć ją cienką równomierną warstwą), przewracać po wyschnięciu powierzchni, smażyć do lekkiego zarumienienia. Zostawić trochę (tj. tyle, co na jednego naleśnika) ciasta do obtoczenia krokietów. Ugotowane mięso zmielić. Cebulę obrać, pokroić na drobne kawałki i udusić na łyżce masła (patrz zdjęcie). Dodać do mięsa wraz z łyżką tartej bułki. Doprawić solą, pieprzem według uznania. Smarować kolejno naleśniki farszem, zawinąć je (patrz zdjęcie), panierować w pozostawionym cieście i bułce tartej, a następnie usmażyć na rozgrzanym oleju. Krokiety przewracać po zarumienieniu każdej strony. Podawać na ciepło z warzywami lub jako dodatek do zup czystych np. barszczu. Udekorować natką pietruszki lub innymi świeżymi ziołami.
0 komentarzy do: “Krokiety z mięsem”Dodaj swój