Krem z ziemniaków i jabłek na talerzu.

Krem z ziemniaków i jabłek

Niby banalna zupa ziemniaczana ale... Krem z ziemniaków i jabłek podany z pachnącym, jeszcze skwierczącym wędzonym boczkiem oraz kleksikami śmietany nie smakuje banalnie.

Dla tylu osób Dlaosób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 40 min. 

Składniki   Składniki
  • 500 g ziemniaków
  • 2 pory (tylko białe części)
  • 1 marchew
  • 2 duże jabłka
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 6 lub 12 plasterków boczku wędzonego
  • garść kiełków słonecznika lub innej zieleniny
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Ziemniaki, marchew, por i jabłka umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. W garnku roztopić masło, zeszklić na nim por. Następnie dodać ziemniaki, marchew i jabłka. Zalać wodą, posolić i gotować do miękkości około 20 minut. Warzywa z jabłkami zmiksować w wywarze w którym się gotowały na gładki krem. Dolać sok jabłkowy, imbir, gałkę muszkatołową, zagotować. Na końcu dolać śmietanę, można zostawić trochę do dekoracji. Plastry boczku wędzonego ułożyć na patelni i smażyć aż będą chrupiące. Zupę podawać na talerzach, udekorowanych pozostawioną śmietaną, wysmażonym boczkiem oraz kiełkami słonecznika. 

Moja propozycja:

W wersji wegetariańskiej, boczek można zastąpić usmażonym plasterkiem jabłka.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Krem z ziemniaków i jabłekDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.