Niby banalna zupa ziemniaczana ale... Krem z ziemniaków i jabłek podany z pachnącym, jeszcze skwierczącym wędzonym boczkiem oraz kleksikami śmietany nie smakuje banalnie.
Dla 6 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 40 min.
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 2 pory (tylko białe części)
- 1 marchew
- 2 duże jabłka
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 0,5 szklanki śmietany
- 1 łyżka masła
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 6 lub 12 plasterków boczku wędzonego
- garść kiełków słonecznika lub innej zieleniny
- sól
Sposób wykonania
Ziemniaki, marchew, por i jabłka umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. W garnku roztopić masło, zeszklić na nim por. Następnie dodać ziemniaki, marchew i jabłka. Zalać wodą, posolić i gotować do miękkości około 20 minut. Warzywa z jabłkami zmiksować w wywarze w którym się gotowały na gładki krem. Dolać sok jabłkowy, imbir, gałkę muszkatołową, zagotować. Na końcu dolać śmietanę, można zostawić trochę do dekoracji. Plastry boczku wędzonego ułożyć na patelni i smażyć aż będą chrupiące. Zupę podawać na talerzach, udekorowanych pozostawioną śmietaną, wysmażonym boczkiem oraz kiełkami słonecznika.
Moja propozycja:
W wersji wegetariańskiej, boczek można zastąpić usmażonym plasterkiem jabłka.
0 komentarzy do: “Krem z ziemniaków i jabłek”Dodaj swój