Kem z cukinii z groszkiem ptysiowym w bulionówce.

Krem z cukinii

Delikatny krem z cukinii posypany chrupkim groszkiem ptysiowym może zamienić się w ucztę dla zmysłów.

Dla tylu osób Dla 4 - 6 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 800 g cukinii
  • 1 por
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu
  • 100 g sera gorgonzola
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • groszek ptysiowy
  • sól
  • imbir
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Cukinie umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Od pora odciąć zielone liście. Pozostałą jasną część dobrze umyć, osuszyć i pokroić w talarki. Czosnek obrać. W garnku rozpuścić dwie łyżki masła i zeszklić na nim kawałki pora. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojoną cukinię, sól, imbir, zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw. Następnie zmiksować zawartość garnka blenderem. Kiedy warzywa są dobrze rozdrobnione dodawać po kawałku sera i dalej miksować, aby powstała zupa krem. Na końcu dolać śmietankę, w razie potrzeby doprawić solą, imbirem i ponownie zagotować.

Moja propozycja:

Krem z cukinii dobrze komponuje się smakowo z groszkiem ptysiowym. Można również go podać z grzankami zrobionymi z pszennego pieczywa i obsmażonymi na maśle lub posypać koperkiem.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Krem z cukiniiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.