Delikatny krem z cukinii posypany chrupkim groszkiem ptysiowym może zamienić się w ucztę dla zmysłów.
Dla 4 - 6 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 800 g cukinii
- 1 por
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu
- 100 g sera gorgonzola
- 100 ml śmietanki kremówki
- groszek ptysiowy
- sól
- imbir
Sposób wykonania
Cukinie umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Od pora odciąć zielone liście. Pozostałą jasną część dobrze umyć, osuszyć i pokroić w talarki. Czosnek obrać. W garnku rozpuścić dwie łyżki masła i zeszklić na nim kawałki pora. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojoną cukinię, sól, imbir, zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw. Następnie zmiksować zawartość garnka blenderem. Kiedy warzywa są dobrze rozdrobnione dodawać po kawałku sera i dalej miksować, aby powstała zupa krem. Na końcu dolać śmietankę, w razie potrzeby doprawić solą, imbirem i ponownie zagotować.
Moja propozycja:
Krem z cukinii dobrze komponuje się smakowo z groszkiem ptysiowym. Można również go podać z grzankami zrobionymi z pszennego pieczywa i obsmażonymi na maśle lub posypać koperkiem.
0 komentarzy do: “Krem z cukinii”Dodaj swój