020 Krem z buraków w bulionówce.

Krem z buraków

Krem z buraków o wyrazistym smaku i wyrazistym kolorze gwarantujący wyraziste doznania smakowe.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 1 duża cebula
  • 5 - 6 ząbków czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 ziemniaki
  • 2 - 3 buraczki
  • 1 - 2 łyżeczki lubczyku
  • 0,5 - 1 łyżeczki zmielonej kozieradki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 cytryny
  • sól, pieprz, cukier
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Buraczki, marchew, pietruszkę, ziemniaki, seler obrać i pokroić w grubszą kostkę. W garnku podgrzać oliwę z oliwy i zeszklić na niej cebulę. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodać masło i chwilkę poddusić z cebulą. Następnie dodać pozostałe warzywa bez ziemniaków i również chwilę przesmażyć. Na końcu wsypać ziemniaki, wymieszać z pozostałymi składnikami. Do garnka wlać wodę, tyle by dobrze zakryć warzywa. Dosypać sól, kozieradkę i lubczyk. Gotować pod przykryciem do miękkości. Blenderem zmiksować zupę na krem. Doprawić sokiem z cytryny, pieprzem oraz odrobiną cukru.

Moja propozycja:

Krem z buraków można posypać na talerzu czy w bulionówce grubo zmielonym pieprzem. Można zaserwować w wersji wzbogaconej z kleksem gęstej śmietany lub jogurtu greckiego.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Krem z burakówDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.