Krem z buraków o wyrazistym smaku i wyrazistym kolorze gwarantujący wyraziste doznania smakowe.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 1 duża cebula
- 5 - 6 ząbków czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 ziemniaki
- 2 - 3 buraczki
- 1 - 2 łyżeczki lubczyku
- 0,5 - 1 łyżeczki zmielonej kozieradki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 0,5 cytryny
- sól, pieprz, cukier
Sposób wykonania
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Buraczki, marchew, pietruszkę, ziemniaki, seler obrać i pokroić w grubszą kostkę. W garnku podgrzać oliwę z oliwy i zeszklić na niej cebulę. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodać masło i chwilkę poddusić z cebulą. Następnie dodać pozostałe warzywa bez ziemniaków i również chwilę przesmażyć. Na końcu wsypać ziemniaki, wymieszać z pozostałymi składnikami. Do garnka wlać wodę, tyle by dobrze zakryć warzywa. Dosypać sól, kozieradkę i lubczyk. Gotować pod przykryciem do miękkości. Blenderem zmiksować zupę na krem. Doprawić sokiem z cytryny, pieprzem oraz odrobiną cukru.
Moja propozycja:
Krem z buraków można posypać na talerzu czy w bulionówce grubo zmielonym pieprzem. Można zaserwować w wersji wzbogaconej z kleksem gęstej śmietany lub jogurtu greckiego.
0 komentarzy do: “Krem z buraków”Dodaj swój