Usmażone kotlety z jaj z dodatkami na talerzu.

Kotlety z jaj

Subtelne kotlety z jaj z bukietem kolorowych warzyw. Wegetariański posiłek łechtający oczy i kubki smakowe.

Dla tylu osób Dla 3 - 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
  • 7 jaj
  • 1 cebula
  • 1 bułka pszenna
  • 110 ml gorącego mleka (0,5 szklanki)
  • 2 łyżki masła
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól
  • imbir
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Bułkę pokroić, zalać gorącym mlekiem i odcisnąć. Sześć jaj ugotować na twardo, obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na jednej łyżce masła. Jajka, cebulę, bułkę zmiksować w malakserze, dodać pozostawione jedno surowe jajko, sól, imbir i wymieszać. Z masy formować małe kotlety, panierować w bułce tartej, rozgrzać na patelni olej, dodać resztę masła i smażyć z obu stron. Usmażone zdejmować ostrożnie, ponieważ łatwo się kruszą.

Moja propozycja:

Kotlety z jaj podawać z młodymi ziemniaczkami oraz bukietem warzyw gotowanych na parze obłożonych wiórkami świeżego masła. Można udekorować jędrnym szczypiorkiem.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Kotlety z jajDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.