Subtelne kotlety z jaj z bukietem kolorowych warzyw. Wegetariański posiłek łechtający oczy i kubki smakowe.



Składniki
- 7 jaj
- 1 cebula
- 1 bułka pszenna
- 110 ml gorącego mleka (0,5 szklanki)
- 2 łyżki masła
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- sól
- imbir
Sposób wykonania
Bułkę pokroić, zalać gorącym mlekiem i odcisnąć. Sześć jaj ugotować na twardo, obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na jednej łyżce masła. Jajka, cebulę, bułkę zmiksować w malakserze, dodać pozostawione jedno surowe jajko, sól, imbir i wymieszać. Z masy formować małe kotlety, panierować w bułce tartej, rozgrzać na patelni olej, dodać resztę masła i smażyć z obu stron. Usmażone zdejmować ostrożnie, ponieważ łatwo się kruszą.
Moja propozycja:
Kotlety z jaj podawać z młodymi ziemniaczkami oraz bukietem warzyw gotowanych na parze obłożonych wiórkami świeżego masła. Można udekorować jędrnym szczypiorkiem.
0 komentarzy do: “Kotlety z jaj”Dodaj swój