Gotowy kotlet schabowy na talerzu.

Kotlety schabowe

Panierowane kotlety schabowe, gotowana kiszona kapusta i ziemniaki. Tradycyjny polski obiad.

Dla tylu osób Dla 2 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 2 plastry schabu
  • 1 jajko
  • 50 g cebuli (1 mała lub pół dużej)
  • ok. 200 ml mleka słodkiego
  • mąka
  • bułka tarta
  • smalec lub olej do smażenia
  • sól, pieprz
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Schab opłukać, wytrzeć papierowym ręcznikiem, rozbić tłuczkiem. Cebulę obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć plastry mięsa do naczynia przekładając cebulą, zalać mlekiem, szczelnie przykryć i włożyć do lodówki na parę godzin (najlepiej dzień wcześniej).

Po wyjęciu z lodówki mięso osuszyć papierowym ręcznikiem (trochę cebuli może na nim zostać), posolić, popieprzyć, oprószyć mąką, obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym smalcu z obu stron, następnie zmniejszyć ogień i chwilę jeszcze potrzymać kotlety schabowe na patelni, aby dodusić mięso. Po zdjęciu z patelni wpierw położyć na papierowy ręcznik kuchenny, a następni na talerz.

Zamiast smalcu można użyć oleju, ale kotlety schabowe smażone na smalcu są najsmaczniejsze.

Moja propozycja:

Wspaniałymi i najpopularniejszymi w Polsce dodatkami do panierowanych kotletów schabowych są ziemniaki posypane koperkiem lub natką pietruszki oraz gotowana kiszona kapusta.

Kapusta kiszona gotowana

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Kotlety schaboweDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.