Panierowane kotlety schabowe, gotowana kiszona kapusta i ziemniaki. Tradycyjny polski obiad.



Składniki
- 2 plastry schabu
- 1 jajko
- 50 g cebuli (1 mała lub pół dużej)
- ok. 200 ml mleka słodkiego
- mąka
- bułka tarta
- smalec lub olej do smażenia
- sól, pieprz
Sposób wykonania
Schab opłukać, wytrzeć papierowym ręcznikiem, rozbić tłuczkiem. Cebulę obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć plastry mięsa do naczynia przekładając cebulą, zalać mlekiem, szczelnie przykryć i włożyć do lodówki na parę godzin (najlepiej dzień wcześniej).
Po wyjęciu z lodówki mięso osuszyć papierowym ręcznikiem (trochę cebuli może na nim zostać), posolić, popieprzyć, oprószyć mąką, obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym smalcu z obu stron, następnie zmniejszyć ogień i chwilę jeszcze potrzymać kotlety schabowe na patelni, aby dodusić mięso. Po zdjęciu z patelni wpierw położyć na papierowy ręcznik kuchenny, a następni na talerz.
Zamiast smalcu można użyć oleju, ale kotlety schabowe smażone na smalcu są najsmaczniejsze.
Moja propozycja:
Wspaniałymi i najpopularniejszymi w Polsce dodatkami do panierowanych kotletów schabowych są ziemniaki posypane koperkiem lub natką pietruszki oraz gotowana kiszona kapusta.
Kapusta kiszona gotowana
0 komentarzy do: “Kotlety schabowe”Dodaj swój