Klopsy - danie bardzo proste w wykonaniu i ciekawe w smaku, w sam raz na zwykły dzień.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 500 g mięsa mielonego od szynki
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 jajka
- 1 łyżka majeranku
- 3 łyżki tartej bułki
- 50 ml bulionu (może być z kostki)
- 2 ~ 3 łyżki oleju do smażenia
- sól, pieprz
- bułka tarta do obtoczenia klopsów
Sposób wykonania
Obrać cebulę, drobno pokroić i zeszklić na suchej patelni. Mięso mielone posolić i popieprzyć według własnego smaku (należy pamiętać, że bulion też jest słony zwłaszcza ten z kostki). Następnie dołożyć jajka, majeranek, bułkę tartą, zimny bulion, zeszkloną cebulę i wszystko dobrze wyrobić na jednolitą masę. Z tej masy uformować klopsy, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na gorącym oleju z obu stron. Smażyć 15 ~ 20 minut.
Moja propozycja:
Podawać z ziemniakami i surówką, na przykład z młodej kapusty i koperku.
0 komentarzy do: “Kotlety mielone – klopsy”Dodaj swój