Wykwintne kotlety cielęce z kostką owiane maślaną nutą.



Składniki
- 3 plastry kotletów cielęcych z kostką
- mąka
- masło klarowane lub olej do smażenia
- 3 łyżeczki masła
- sól
Sposób wykonania
Plastry mięsa opłukać i osuszyć. Na obwodzie ponacinać w paru miejscach, żeby kotlety podczas smażenia nie wybrzuszyły się. Mięso lekko oprószyć mąką. Smażyć na rozgrzanym klarowanym maśle z dwóch stron na rumiano. Następnie troszkę posolić każdy kawałek mięsa, położyć po łyżeczce masła i dosmażyć na wolnym ogniu. W sumie mięso powinno się smażyć na patelni 10 do 12 minut. Można zamiast na patelni dodusić kotlety przez parę minut w piekarniku.
Moja propozycja:
Kotlety cielęce z kostką można podać z upieczonymi ziemniakami w piekarniku oraz sałatą poprzeplataną połówkami winogron skropioną sosem winegret.
0 komentarzy do: “Kotlety cielęce z kostką”Dodaj swój