Chrupiąca panierka pokrywająca plastry schabu, a w środku niespodzianka. Kaloryczne, ale dobre.
Dla 3 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 40 min.Składniki
- 6 plastrów schabu
- 3 plastry żółtego sera
- 12 plasterków kindziuka lub kiełbasy królewieckiej
- jajko
- mąka
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- 6 wykałaczek
Sposób wykonania
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, rozbić tłuczkiem. Posypać solą i pieprzem ale należy pamiętać, że ser i wędlina są już słone. Na każdy kawałek schabu położyć plasterek sera i dwa plasterki kiełbasy. Spiąć wykałaczką, posypać mąką, namoczyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron około piętnastu minut.
Moja propozycja:
Znakomitym uzupełnieniem do kotletów chłopskich są ziemniaki duszone posypane koperkiem oraz surówka z selera i jabłka.
0 komentarzy do: “Kotlety chłopskie”Dodaj swój