Ugotowany kompot wigilijny w pucharku.

Kompot wigilijny

Pyszny kompot wigilijny pachnący cynamonem i goździkami.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 15 min. 
Składniki   Składniki
  • 300 ~ 350 g suszonych owoców np. jabłek, moreli, śliwek, rodzynek ...
  • 4 łyżki cukru
  • 8 goździków
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,75 l wody
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Suszone owoce dokładnie umyć. Jeśli są mocno wysuszone, można je zalać wodą na parę godzin żeby zmiękły. Im większa jest różnorodność owoców, tym kompot jest smaczniejszy. Wodę z moczenia owoców wykorzystać do sporządzenia kompotu. Zagotować wodę z cukrem, cynamonem i goździkami, dołożyć suszone owoce i dalej gotować około 15 minut. Można ewentualnie dosłodzić, jeśli jest taka potrzeba.

Moja propozycja:

Kompot wigilijny, jak nazwa wskazuje, jest obowiązkowo podawany na Wigilię, ale w dni powszednie również jest znakomitym deserem.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Kompot wigilijnyDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.