Pyszny kompot wigilijny pachnący cynamonem i goździkami.



Składniki
- 300 ~ 350 g suszonych owoców np. jabłek, moreli, śliwek, rodzynek ...
- 4 łyżki cukru
- 8 goździków
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,75 l wody
Sposób wykonania
Suszone owoce dokładnie umyć. Jeśli są mocno wysuszone, można je zalać wodą na parę godzin żeby zmiękły. Im większa jest różnorodność owoców, tym kompot jest smaczniejszy. Wodę z moczenia owoców wykorzystać do sporządzenia kompotu. Zagotować wodę z cukrem, cynamonem i goździkami, dołożyć suszone owoce i dalej gotować około 15 minut. Można ewentualnie dosłodzić, jeśli jest taka potrzeba.
Moja propozycja:
Kompot wigilijny, jak nazwa wskazuje, jest obowiązkowo podawany na Wigilię, ale w dni powszednie również jest znakomitym deserem.
0 komentarzy do: “Kompot wigilijny”Dodaj swój