Knedle ze śliwkami to duża przyjemność dla dzieci i dorosłych.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 80 min.Składniki
- 1000 g ziemniaków
- mąka pszenna
- mąka ziemniaczana
- 1 jajko
- śliwki ok. 24 sztuk
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- masło, bułka tarta i cukier
Sposób wykonania
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przecisnąć przez praskę do miski. W czasie, gdy ziemniaki się gotują, umyć, osuszyć i wypestkować śliwki, tak aby były nacięte, ale nie przepołowione. Do małej miseczki wsypać cztery łyżki cukru, cynamon i wymieszać. Jedną czwartą część masy ziemniaczanej oddzielić i przełożyć na resztę ziemniaków (patrz zdjęcia). Powstały dołek uzupełnić mąką pszenną i ziemniaczaną, po połowie objętości z każdej. Dodać jajko, sól , zagnieść ciasto i podzielić na części. Zrobić z nich wałki o grubości 3 ~ 4 cm, pokroić na grube plastry i spłaszczyć. Na każdy placuszek kłaść jedną śliwkę, do której wnętrza należy wsypać trochę cukru z cynamonem, zlepić brzegi i uformować kulki. Zagotować wodę w dużym garnku. Knedle wkładać delikatnie do wrzątku, nakryć garnek pokrywką. Gdy zagotują się, odkryć i gotować na małym ogniu około 5 minut. Knedle wybierać ostrożnie łyżką cedzakową, bezpośrednio na półmisek lub talerze. Polać masłem ze zrumienioną bułeczką tartą. Osobno podać cukier. Można zastąpić zasmażkę z masła bitą śmietaną z cukrem pudrem.
Moja rada:
Zimą owoce świeże można zastąpić mrożonymi.
0 komentarzy do: “Knedle ziemniaczane”Dodaj swój