Knedle na talerzu.

Knedle ziemniaczane

Knedle ze śliwkami to duża przyjemność dla dzieci i dorosłych.

Dla tylu osób Dla 4 osób Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 80 min.
Składniki Składniki
  • 1000 g ziemniaków
  • mąka pszenna
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • śliwki ok. 24 sztuk
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • masło, bułka tarta i cukier
Sposób wykonania Sposób wykonania

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przecisnąć przez praskę do miski. W czasie, gdy ziemniaki się gotują, umyć, osuszyć i wypestkować śliwki, tak aby były nacięte, ale nie przepołowione. Do małej miseczki wsypać cztery łyżki cukru, cynamon i wymieszać. Jedną czwartą część masy ziemniaczanej oddzielić i przełożyć na resztę ziemniaków (patrz zdjęcia). Powstały dołek uzupełnić mąką pszenną i ziemniaczaną, po połowie objętości z każdej. Dodać jajko, sól , zagnieść ciasto i podzielić na części. Zrobić z nich wałki o grubości 3 ~ 4 cm, pokroić na grube plastry i spłaszczyć. Na każdy placuszek kłaść jedną śliwkę, do której wnętrza należy wsypać trochę cukru z cynamonem, zlepić brzegi i uformować kulki. Zagotować wodę w dużym garnku. Knedle wkładać delikatnie do wrzątku, nakryć garnek pokrywką. Gdy zagotują się, odkryć i gotować na małym ogniu około 5 minut. Knedle wybierać ostrożnie łyżką cedzakową, bezpośrednio na półmisek lub talerze. Polać masłem ze zrumienioną bułeczką tartą. Osobno podać cukier. Można zastąpić zasmażkę z masła bitą śmietaną z cukrem pudrem.

Moja rada:

Zimą owoce świeże można zastąpić mrożonymi.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA.

0 komentarzy do: “Knedle ziemniaczaneDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.