Szpinak zwykle jest serwowany jako dodatek do obiadu. Warto wykorzystać to wspaniałe warzywo inaczej. Czas na kluski ze szpinakiem!



KluskiSkładniki
- 450 g szpinaku mrożonego lub świeżego
- 250 g sera twarogowego
- 150 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
- mąka do podsypania ciasta na stolnicy
- sól
Sposób wykonania
Świeży szpinak przebrać, dobrze wypłukać i poodcinać ogonki. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, włożyć do niego listki szpinaku i krótko gotować na silny ogniu, około 10 minut. Następnie odcedzić, odcisnąć mocno z wody, posiekać i włożyć do miski.
Mrożony szpinak ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, dobrze odcisnąć z nadmiaru wody i włożyć do miski.
Kiedy szpinak przestygnie dodać jajko, ser twarogowy, gałkę muszkatołową, imbir i sól. Czosnek obrać i przeciśnięty przez praskę dodać do szpinaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, a na końcu dodać mąkę i połączyć ją z masa szpinakową. Na stolnicy rozsypać garść mąki, uformować wałek i pokroić na kluski (zob. zdjęcia). Można z ciasta ulepić inne kształty na przykład kulki. Do wrzącej osolonej wody wkładać kluski ze szpinakiem i gotować około pięciu minut. Po ugotowaniu wyjmować delikatnie łyżką cedzakową i od razu gorące podawać z sosem pieczarkowym.
Moja propozycja:
Kluski ze szpinakiem bardzo dobrze smakują z sosem pieczarkowym, ale równie dobrze smakują z sosem śmietankowym czy pomidorowym.
0 komentarzy do: “Kluski ze szpinakiem”Dodaj swój