Kluski ze szpinakiem i sosem pieczarkowym na talerzu.

Kluski ze szpinakiem

Szpinak zwykle jest serwowany jako dodatek do obiadu. Warto wykorzystać to wspaniałe warzywo inaczej. Czas na kluski ze szpinakiem!

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
Kluski
  • 450 g szpinaku mrożonego lub świeżego
  • 250 g sera twarogowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
  • mąka do podsypania ciasta na stolnicy
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Świeży szpinak przebrać, dobrze wypłukać i poodcinać ogonki. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, włożyć do niego listki szpinaku i krótko gotować na silny ogniu, około 10 minut. Następnie odcedzić, odcisnąć mocno z wody, posiekać i włożyć do miski.

Mrożony szpinak ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, dobrze odcisnąć z nadmiaru wody i włożyć do miski.

Kiedy szpinak przestygnie dodać jajko, ser twarogowy, gałkę muszkatołową, imbir i sól. Czosnek obrać i przeciśnięty przez praskę dodać do szpinaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, a na końcu dodać mąkę i połączyć ją z masa szpinakową. Na stolnicy rozsypać garść mąki, uformować wałek i pokroić na kluski (zob. zdjęcia). Można z ciasta ulepić inne kształty na przykład kulki. Do wrzącej osolonej wody wkładać kluski ze szpinakiem i gotować około pięciu minut. Po ugotowaniu wyjmować delikatnie łyżką cedzakową i od razu gorące podawać z sosem pieczarkowym.

Moja propozycja:

Kluski ze szpinakiem bardzo dobrze smakują z sosem pieczarkowym, ale równie dobrze smakują z sosem śmietankowym czy pomidorowym.

Moja propozycja sosu pieczarkowego:

Sos pieczarkowy

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Kluski ze szpinakiemDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.