Gotowe klopsy ziemniaczane na talerzu z sałatą.

Klopsy ziemniaczane

Klopsy ziemniaczane tradycyjna potrawa, która ma swój urok i smak.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub jedna suszonej
  • 8 - 10 łyżek bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, odparować i przecisnąć przez praskę lub rozgnieść na jednolitą masę. Ziemniaki pozostawić, aby trochę przestygły. W tym czasie obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę. Wlać na małą patelnię łyżeczkę oleju i zeszklić na nim cebulę. Do ziemniaków wbić dwa jajka uprzednio umyte, dodać majeranek, pietruszkę, dwie łyżki mąki oraz dwie łyżki tartej bułki, uduszoną cebulę,  doprawić solą i pieprzem. Z solą należy być ostrożnym, gdyż ziemniaki były gotowane w osolonej wodzie. Wszystkie składniki dobrze wymieszać a następnie uformować klopsy. Każdy klops obtoczyć bułką tartą. Usmażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Jeśli chcemy podać wszystkie klopsy równocześnie, warto smażyć jednocześnie na dwóch patelniach.

Moja propozycja:

Klopsy ziemniaczane są daniem podstawowym, które warto uzupełnić sałatką ze świeżych  warzyw. Na przykład sałatą z ogórkiem, rzodkiewką w sosie winegret, posypaną nasionami słonecznika. Świetnym uzupełnieniem może być kapusta z kminkiem czy czerwona kapusta.

Klopsy ziemniaczane można również podać z sosami na przykład pieczarkowym lub grzybowym.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Klopsy ziemniaczaneDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.