Klopsy ziemniaczane tradycyjna potrawa, która ma swój urok i smak.



Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub jedna suszonej
- 8 - 10 łyżek bułki tartej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób wykonania
Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, odparować i przecisnąć przez praskę lub rozgnieść na jednolitą masę. Ziemniaki pozostawić, aby trochę przestygły. W tym czasie obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę. Wlać na małą patelnię łyżeczkę oleju i zeszklić na nim cebulę. Do ziemniaków wbić dwa jajka uprzednio umyte, dodać majeranek, pietruszkę, dwie łyżki mąki oraz dwie łyżki tartej bułki, uduszoną cebulę, doprawić solą i pieprzem. Z solą należy być ostrożnym, gdyż ziemniaki były gotowane w osolonej wodzie. Wszystkie składniki dobrze wymieszać a następnie uformować klopsy. Każdy klops obtoczyć bułką tartą. Usmażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Jeśli chcemy podać wszystkie klopsy równocześnie, warto smażyć jednocześnie na dwóch patelniach.
Moja propozycja:
Klopsy ziemniaczane są daniem podstawowym, które warto uzupełnić sałatką ze świeżych warzyw. Na przykład sałatą z ogórkiem, rzodkiewką w sosie winegret, posypaną nasionami słonecznika. Świetnym uzupełnieniem może być kapusta z kminkiem czy czerwona kapusta.
Klopsy ziemniaczane można również podać z sosami na przykład pieczarkowym lub grzybowym.
0 komentarzy do: “Klopsy ziemniaczane”Dodaj swój