Usmażone klopsy z fetą wraz z dodatkami na talerzu.

Klopsy z fetą

Pachnące cynamonem, bazylią z nutą czosnku, a w środku niespodzianka... czyli klopsy z fetą.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
  • 500 g mięsa mielonego (szynki)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 średnia cebula
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżej bazylii
  • 180 g fety
  • sól
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia klopsów
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Z paru gałązek bazylii oderwać listki i posiekać je nożem. Fetę pokroić na osiem, w miarę kształtnych kostek. Do miski włożyć mięso mielone, wbić jajko, dosypać dwie łyżki bułki tartej, cynamon, pieprz ziołowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię i sól. Mięso z dodatkami dobrze wyrobić na jednolitą masę i podzielić na osiem równych części. Każdą kostkę fety otulić mięsem, uformować klops, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Rozgrzać olej na patelni i smażyć klopsy z obu stron około 20 minut.

Moja propozycja:

Brokuły ugotowane na parze, frytki upieczone w piekarniku, plasterki banana usmażone na łyżce masła znakomicie pasują do klopsów z fetą.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Klopsy z fetąDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.