Pachnące cynamonem, bazylią z nutą czosnku, a w środku niespodzianka... czyli klopsy z fetą.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 60 min.Składniki
- 500 g mięsa mielonego (szynki)
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 średnia cebula
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżej bazylii
- 180 g fety
- sól
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia klopsów
Sposób wykonania
Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Z paru gałązek bazylii oderwać listki i posiekać je nożem. Fetę pokroić na osiem, w miarę kształtnych kostek. Do miski włożyć mięso mielone, wbić jajko, dosypać dwie łyżki bułki tartej, cynamon, pieprz ziołowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię i sól. Mięso z dodatkami dobrze wyrobić na jednolitą masę i podzielić na osiem równych części. Każdą kostkę fety otulić mięsem, uformować klops, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Rozgrzać olej na patelni i smażyć klopsy z obu stron około 20 minut.
Moja propozycja:
Brokuły ugotowane na parze, frytki upieczone w piekarniku, plasterki banana usmażone na łyżce masła znakomicie pasują do klopsów z fetą.
0 komentarzy do: “Klopsy z fetą”Dodaj swój