Kuleczki mozzarelli otulone delikatnym białym mięsem, owiane aromatem cynamonu. Nietuzinkowe w smaku klopsiki greckie.



Składniki
- 400 g mielonego mięsa z piersi indyka
- 1 jajko
- 6 łyżek tartej bułki
- 16 kulek miniaturek sera mozzarella
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 0,5 - 1 łyżeczka cynamonu
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób wykonania
Cebulę obrać i utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mięso mielone zagnieść z jajkiem, czterema łyżkami tartej bułki, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, utartą cebulą, solą, pieprzem i cynamonem. Kulki sera mozzarelli osuszyć papierowym ręcznikiem. Dobrze wyrobione mięso podzielić na szesnaście części, każą kulkę sera obkleić masą mięsną i obtoczyć w pozostawionej bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu około dziesięciu minut ze wszystkich stron. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
Moja propozycja:
Do greckich klopsików znakomicie pasuje sałatka z pomidorów, sałaty, papryki... kolorowa i chrupiąca. Dobrym uzupełnieniem są frytki lub pieczywo oraz wino Retsina bardzo popularne w Grecji.
0 komentarzy do: “Klopsiki greckie”Dodaj swój