Gotowe klopsiki greckie na talerzu z dodatkami.

Klopsiki greckie

Kuleczki mozzarelli otulone delikatnym białym mięsem, owiane aromatem cynamonu. Nietuzinkowe w smaku klopsiki greckie.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 40 min. 
Składniki   Składniki
  • 400 g mielonego mięsa z piersi indyka
  • 1 jajko
  • 6 łyżek tartej bułki
  • 16 kulek miniaturek sera mozzarella
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 0,5 - 1 łyżeczka cynamonu
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Cebulę obrać i utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mięso mielone zagnieść z jajkiem, czterema łyżkami tartej bułki, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, utartą cebulą, solą, pieprzem i cynamonem. Kulki sera mozzarelli osuszyć papierowym ręcznikiem. Dobrze wyrobione mięso podzielić na szesnaście części, każą kulkę sera obkleić masą mięsną i obtoczyć w pozostawionej bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu około dziesięciu minut ze wszystkich stron. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.

Moja propozycja:

Do greckich klopsików znakomicie pasuje sałatka z pomidorów, sałaty, papryki... kolorowa i chrupiąca. Dobrym uzupełnieniem są frytki lub pieczywo oraz wino Retsina bardzo popularne w Grecji.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Klopsiki greckieDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.