Kiszony kalafior w surówce warzywnej.

Kiszony kalafior

Kiszenie warzyw to stara forma ich przechowywania. Tradycyjnie kisi się ogórki, kapustę, ale można również pomidory, marchew, buraczki czy kalafiora.

Dla tylu osób 2 słoiki  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 20 min. 
Składniki   Składniki
  • 1 kalafior
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 gałązki koperku
  • 10 goździków
  • 10 kulek ziela angielskiego
Zalewa:
  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka kurkumy
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Wodę z sola, cukrem i kurkumą zagotować, pozostawić do wystygnięcia. Przygotować dwa słoiki z nakrętkami. Koperek opłukać i włożyć na dno słoików. Kalafiora opłukać, poodcinać różyczki i układać na koperku. Do każdego słoika włożyć kulki ziela angielskiego, goździki i po obranym ząbku czosnku. Słoiki uzupełnić przygotowaną zalewą, zamknąć i zostawić w temperaturze pokojowej. Po kilku dniach kalafior jest ukiszony i gotowy do spożycia.

Kiszony kalafior jest świetnym dodatkiem do surówek, choć samodzielnie również jest smaczny. Pozostałe elementy kalafiora można wykorzystać do zupy.

Moja propozycja sałatki to:

Kiszony kalafior, czerwona cebula, biały ogórek, żółta papryka.Cebulę obrać, a ogórka i paprykę umyć oraz osuszyć. Pociąć wszystkie warzywa według uznania wraz z ukiszonymi różyczkami kalafiora, włożyć do miski, skropić oliwą z oliwek, posolić, popieprzyć, wymieszać i sałatka gotowa.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Kiszony kalafiorDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.