Kiszenie warzyw to stara forma ich przechowywania. Tradycyjnie kisi się ogórki, kapustę, ale można również pomidory, marchew, buraczki czy kalafiora.
2 słoiki Trudność: łatwa Czas wykonania: 20 min.Składniki
- 1 kalafior
- 2 ząbki czosnku
- 4 gałązki koperku
- 10 goździków
- 10 kulek ziela angielskiego
Zalewa:
- 1 l wody
- 1 łyżka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka kurkumy
Sposób wykonania
Wodę z sola, cukrem i kurkumą zagotować, pozostawić do wystygnięcia. Przygotować dwa słoiki z nakrętkami. Koperek opłukać i włożyć na dno słoików. Kalafiora opłukać, poodcinać różyczki i układać na koperku. Do każdego słoika włożyć kulki ziela angielskiego, goździki i po obranym ząbku czosnku. Słoiki uzupełnić przygotowaną zalewą, zamknąć i zostawić w temperaturze pokojowej. Po kilku dniach kalafior jest ukiszony i gotowy do spożycia.
Kiszony kalafior jest świetnym dodatkiem do surówek, choć samodzielnie również jest smaczny. Pozostałe elementy kalafiora można wykorzystać do zupy.
0 komentarzy do: “Kiszony kalafior”Dodaj swój