Kebabczety wołowe na talerzu z dodatkami

Kebabczety wołowe

Umiarkowanie pikantne kebabczety wołowe z nutą cynamonu Podane z ryżem i mizerią. Próbujmy smaków naszych bliższych i dalszych sąsiadów.

Dla tylu osób Dlaosób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula ( ok. 100 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka cynamony
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia
  • tarta bułka
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do blendera. Trzy ząbki czosnku również obrać i dodać do cebuli. Wszystko zmiksować. Mieloną wołowinę przełożyć do miski, do której należy dodać pieprz ziołowy, cynamon, sól, mąkę ziemniaczaną oraz zmiksowaną masę cebulowo-czosnkową. Wszystkie składniki bardzo dobrze wyrobić. Maczając dłonie w wodzie formować podłużne kebabczety, a następnie obsypać bułką tartą. Rozgrzać mocno olej na patelni i smażyć z każdej strony po kilks minut.

Moja propozycja:

Kebabczety wołowe znakomicie pasują smakowo z ryżem oraz mizerią ze świeżych ogórków. Świetnym uzupełnieniem dania mogą być warzywa gotowane na parze jak brokuł, kalafior czy marchewka, ale również sałata w śmietanie lub w sosie winegret.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Kebabczety wołoweDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.