Umiarkowanie pikantne kebabczety wołowe z nutą cynamonu Podane z ryżem i mizerią. Próbujmy smaków naszych bliższych i dalszych sąsiadów.
Dla 3 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 cebula ( ok. 100 g)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka cynamony
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
- tarta bułka
- sól
Sposób wykonania
Cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do blendera. Trzy ząbki czosnku również obrać i dodać do cebuli. Wszystko zmiksować. Mieloną wołowinę przełożyć do miski, do której należy dodać pieprz ziołowy, cynamon, sól, mąkę ziemniaczaną oraz zmiksowaną masę cebulowo-czosnkową. Wszystkie składniki bardzo dobrze wyrobić. Maczając dłonie w wodzie formować podłużne kebabczety, a następnie obsypać bułką tartą. Rozgrzać mocno olej na patelni i smażyć z każdej strony po kilks minut.
Moja propozycja:
Kebabczety wołowe znakomicie pasują smakowo z ryżem oraz mizerią ze świeżych ogórków. Świetnym uzupełnieniem dania mogą być warzywa gotowane na parze jak brokuł, kalafior czy marchewka, ale również sałata w śmietanie lub w sosie winegret.
0 komentarzy do: “Kebabczety wołowe”Dodaj swój