Kebabczety pachnące czubricą, oregano... smaczne wspomnienie wakacji w pięknej Bułgarii.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-baraniego
- 4 łyżki bulionu
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula (ok.10 g)
- 1 łyżka czubricy (lub cząbru)
- 1 łyżka oregano
- 0,5 łyżeczki imbiru
- szczypta papryki ostrej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól
- olej do smażenia
- 8 patyczków do szaszłyków
Sposób wykonania
Cebulę obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Mięso włożyć do miski razem z wszystkimi ziołami, bulionem, mąką ziemniaczaną, cebulą, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę, można włożyć na godzinę do lodówki, aby mięso wchłonęło aromat przypraw. Następnie podzielić na osiem równych części i każdy patyczek okleić mięsem w kształcie wałeczka. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron.
Gdy sprzyja pogoda kebabczety mogą również zagościć na grillu zaskakując współbiesiadników.
Moja propozycja:
Kebabczety podawać koniecznie z szopską sałatką oraz pieczywem.
Pieczywo
0 komentarzy do: “Kebabczety”Dodaj swój