Kebabczety na talerzu z sałatką i pieczywem.

Kebabczety

Kebabczety pachnące czubricą, oregano... smaczne wspomnienie wakacji w pięknej Bułgarii.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-baraniego
  • 4 łyżki bulionu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula (ok.10 g)
  • 1 łyżka czubricy (lub cząbru)
  • 1 łyżka oregano
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • szczypta papryki ostrej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • olej do smażenia
  • 8 patyczków do szaszłyków
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Cebulę obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Mięso włożyć do miski razem z wszystkimi ziołami, bulionem, mąką ziemniaczaną, cebulą, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę, można włożyć na godzinę do lodówki, aby mięso wchłonęło aromat przypraw. Następnie podzielić na osiem równych części i każdy patyczek okleić mięsem w kształcie wałeczka. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron.

Gdy sprzyja pogoda kebabczety mogą również zagościć na grillu zaskakując współbiesiadników.

Moja propozycja:

Kebabczety podawać koniecznie z szopską sałatką oraz pieczywem.

Szopska sałatka

Pieczywo

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “KebabczetyDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.