Kasza z rodzynkami to świetny dodatek do mięs: aromatyczna, z nutą słodyczy... Warto skosztować coś innego.



Składniki
- 150 g kaszy gryczanej
- 2 szklanki bulionu
- 2 garści rodzynek
- 2 garści płatków migdałowych
- 1 łyżka oleju sezamowego
Sposób wykonania
Kaszę odmierzyć i opłukać. Zagotować bulion i włożyć do niego kaszę, zamieszać i na bardzo wolnym ogniu dalej gotować 20 - 25 minut. Należy pilnować aby kasza nie przywarła do garnka. Pod koniec gotowania dodać opłukane rodzynki i płatki migdałów. Kiedy kasza jest miękka, rodzynki napęcznieją i wraz z migdałami uwolnią swój aromat, należy wyłączyć ogień pod garnkiem, dolać olej sezamowy i zamieszać.
Moja propozycja:
Kasza z rodzynkami świetnie smakuje do mięs pieczonych w piekarniku, z grilla lub smażonych na patelni. Łagodna kasza z nutą słodyczy, udka na ostro oraz orzeźwiająca surówka z młodej kapusty tworzą znakomite zestawienie smaków i kolorów na talerzu.
Udka na ostro
0 komentarzy do: “Kasza z rodzynkami”Dodaj swój