Gotowa kasza z mięsem na talerzu.

Kasza z mięsem

Stare polskie danie, które jadali nasi dziadowie. Kasza z mięsem: pieprzna, pachnąca majerankiem.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 40 min. 
Składniki   Składniki
  • 250 g kaszy pęczak
  • 500 g tłustej wieprzowiny
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki majeranku
  • sól, pieprz
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Dzień wcześniej kaszę pęczak opłukać, zalać wodą i pozostawić na noc, aby rozmiękła. Mięso opłukać i ugotować pod przykryciem w osolonej wodzie z listkami laurowymi oraz zielem angielskim. Miękkie mięso wyjąć, a do garnka dodać odcedzoną kaszę, dosypać majeranek i gotować na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem. Należy uważać, aby kasza nie kipiała oraz nie przywarła do garnka, dlatego trzeba ją od czasu do czasu zamieszać. Wyparowany w czasie gotowania wywar uzupełniać w razie konieczności wodą. Do ugotowanego pęczaku dodać pokrojone w kostkę mięso, posypać świeżo zmielonym pieprzem i chwilę gotować, aby odgrzać mięso.

Moja propozycja:

Tradycyjnie do kaszy z mięsem podaje się ogórki kiszone lub maślankę do popicia.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Kasza z mięsemDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.