Stare polskie danie, które jadali nasi dziadowie. Kasza z mięsem: pieprzna, pachnąca majerankiem.
Dla 4 osób Trudność: średnia Czas wykonania: 40 min.Składniki
- 250 g kaszy pęczak
- 500 g tłustej wieprzowiny
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki majeranku
- sól, pieprz
Sposób wykonania
Dzień wcześniej kaszę pęczak opłukać, zalać wodą i pozostawić na noc, aby rozmiękła. Mięso opłukać i ugotować pod przykryciem w osolonej wodzie z listkami laurowymi oraz zielem angielskim. Miękkie mięso wyjąć, a do garnka dodać odcedzoną kaszę, dosypać majeranek i gotować na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem. Należy uważać, aby kasza nie kipiała oraz nie przywarła do garnka, dlatego trzeba ją od czasu do czasu zamieszać. Wyparowany w czasie gotowania wywar uzupełniać w razie konieczności wodą. Do ugotowanego pęczaku dodać pokrojone w kostkę mięso, posypać świeżo zmielonym pieprzem i chwilę gotować, aby odgrzać mięso.
Moja propozycja:
Tradycyjnie do kaszy z mięsem podaje się ogórki kiszone lub maślankę do popicia.
0 komentarzy do: “Kasza z mięsem”Dodaj swój