Oszronione cukrem szczyty przykryte kremowymi chmurami. Rozkoszuj się Karpatami na talerzu.
Tortownica: 28 cm Trudność: średnia Czas wykonania: 60 min.Składniki
Ciasto:
- 250 ml wody
- 125 g masła
- 160 g mąki krupczatki (1 szklanka)
- 5 jaj
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Masa:
- 0,5 l mleka
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 100 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 kopiaste łyżeczki mąki krupczatki
- 4 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 duży kubek śmietanki kremówki (330 g)
- 1 usztywniacz do śmietany
Sposób wykonania
Ciasto. Zagotować wodę z masłem. Do wrzątku wsypać mąkę i szybko rozetrzeć aby nie powstały grudki. Wyrabiać ciasto na małym ogniu, aż stanie się gładkie, jednolite i lśniące. Odstawić, trochę schłodzić, ciągle ucierając wbijać kolejno jajka. Wyrabiać łyżka do zupełnego ostudzenia, pod koniec ucierania dodać proszek do pieczenia. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować tłuszczem i obsypać mąką. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną część ciasta nierówno rozsmarować w foremce. Piec w 200°C przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i dopiec ciasto następne 15 minut. Czynność tę powtórzyć z drugą częścią ciasta.
Masa. Do połowy mleka wsypać obydwie mąki, żółtka, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie roztrzepać. Pozostałe mleko zagotować, wlać do niego przygotowane mleko z dodatkami cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez dwie minuty. Powstałą masę ostudzić, przykryć folią spożywczą aby nie obeschła wierzchnia warstwa. Zimny budyń utrzeć mikserem z bardzo miękkim masłem. Śmietankę ubić z usztywniaczem, dodać do masy budyniowej i delikatnie połączyć łyżką. Na wystudzonym krążku ciasta rozłożyć masę, przykryć drugim krążkiem, wstawić do lodówki na dwie godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem według uznania.
Karpatka jest ciastem wykwintnym, bardzo smacznym ale zawiera dużo masła. Można umniejszyć ilość masła dodawanego do masy, wówczas masa będzie bardziej budyniowa i mniej kaloryczna.
0 komentarzy do: “Karpatka”Dodaj swój