Karp smażony na talerzu z dodatkami.

Karp smażony

Karp smażony nasączony aromatem majeranku, z młodymi ziemniaczkami i kapustą owianą kminkową esencją.

Dla tylu osób Dlaosób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 500 - 600 g fileta z karpia
  • 1 cebula
  • 1 - 2 łyżki majeranku
  • mąka
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Filet z karpia oskrobać z łusek oraz ze śluzu, który pokrywa skórę. Dobrze wypłukać, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić w dzwonka. Cebulę obrać i pociąć w półplasterki. Do miski wkładać kawałki karpia, przesypywać majerankiem, solą i pieprzem oraz kawałkami cebuli. Miskę szczelnie zakryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki, najlepiej na noc, aby ryba dobrze wchłonęła aromat przypraw. Następnego dnia kawałki karpia obtoczyć w mące. Na patelnię wlać olej, mocno rozgrzać, włożyć rybę, obsmażyć z dwóch stron, dodać masło i dusić chwilę na wolnym ogniu. W tym czasie należy przygotować cebulkę.

Do małego rondelka wlać łyżkę oleju, lekko rozgrzać a następnie włożyć cebulę, którą był obłożony karp. Chwilę musi się dusić, można przykryć garnek pokrywką. Kiedy cebulka się zeszkli, dolać łyżkę sosu sojowego, zamieszać i poczekać, aż sos odparuje. Na talerzu położyć cebulkę na karpia.

Moja propozycja:

Karp smażony dobrze smakuje z ziemniaczkami z wody posypanymi koperkiem oraz z kapustą z kminkiem. Ale nie tylko! Można go podać z grochem purée, fasolą ugorowaną na sypko czy ziemniakami pieczonymi oraz przeróżnymi surówkami.

W Wigilię jest serwowany klasycznie z ugotowaną kiszoną kapustą z grzybami oraz grochem.

Moja propozycja warzywa to:

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Czerwona (modra) kapusta

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Karp smażonyDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.