Karp smażony nasączony aromatem majeranku, z młodymi ziemniaczkami i kapustą owianą kminkową esencją.
Dla 3 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 500 - 600 g fileta z karpia
- 1 cebula
- 1 - 2 łyżki majeranku
- mąka
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
Sposób wykonania
Filet z karpia oskrobać z łusek oraz ze śluzu, który pokrywa skórę. Dobrze wypłukać, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić w dzwonka. Cebulę obrać i pociąć w półplasterki. Do miski wkładać kawałki karpia, przesypywać majerankiem, solą i pieprzem oraz kawałkami cebuli. Miskę szczelnie zakryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki, najlepiej na noc, aby ryba dobrze wchłonęła aromat przypraw. Następnego dnia kawałki karpia obtoczyć w mące. Na patelnię wlać olej, mocno rozgrzać, włożyć rybę, obsmażyć z dwóch stron, dodać masło i dusić chwilę na wolnym ogniu. W tym czasie należy przygotować cebulkę.
Do małego rondelka wlać łyżkę oleju, lekko rozgrzać a następnie włożyć cebulę, którą był obłożony karp. Chwilę musi się dusić, można przykryć garnek pokrywką. Kiedy cebulka się zeszkli, dolać łyżkę sosu sojowego, zamieszać i poczekać, aż sos odparuje. Na talerzu położyć cebulkę na karpia.
Moja propozycja:
Karp smażony dobrze smakuje z ziemniaczkami z wody posypanymi koperkiem oraz z kapustą z kminkiem. Ale nie tylko! Można go podać z grochem purée, fasolą ugorowaną na sypko czy ziemniakami pieczonymi oraz przeróżnymi surówkami.
W Wigilię jest serwowany klasycznie z ugotowaną kiszoną kapustą z grzybami oraz grochem.
0 komentarzy do: “Karp smażony”Dodaj swój