Wytworny karp po żydowsku owiany aromatem goździków, cytryny, doprawiony słodyczą rodzynek oraz goryczką i karmelem ciemnego piwa.



Składniki
- 600 g fileta z karpia
- 50 g piernika
- 250 ml ciemnego piwa
- 250 ml bulionu warzywnego
- 1 cytryna
- 0,3 łyżeczki utłuczonych goździków
- 0,3 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 listek laurowy
- 150 g rodzynek
- 2 łyżeczki dżemu wiśniowego lub porzeczkowego (bez owoców)
- 1 łyżka masła zmrożonego
- sól
Sposób wykonania
Filet z karpia oskrobać z łusek, zeskrobać ze skóry śluz, umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, pokroić w dzwonka i posolić. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, osuszyć i z połowy zetrzeć skórkę. Do dużej patelni wlać bulion, ciemne piwo, pokruszony piernik, opłukane rodzynki, listek laurowy, goździki, imbir, utartą skórkę i wyciśnięty sok z połowy cytryny. Gotować pod przykryciem przez 10 minut, w trakcie zamieszać, aby piernik nie przywarł do dna.
Następnie włożyć karpia do sosu i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Delikatnie wyjąć rybę, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Sos doprawić dżemem wiśniowym, jeśli jest potrzeba sokiem z cytryny, solą czy imbirem. Na koniec dołożyć zamrożone masło na patelnię, rozpuścić i polać karpia sosem. Potrawę można udekorować plasterkiem cytryny i natką pietruszki.
Moja propozycja:
Do karpia po żydowsku znakomicie pasuje ryż, dobrym uzupełnieniem będzie białe wytrawne wino.
0 komentarzy do: “Karp po żydowsku”Dodaj swój