Karp po żydowsku z ryżem na talerzu.

Karp po żydowsku

Wytworny karp po żydowsku owiany aromatem goździków, cytryny, doprawiony słodyczą rodzynek oraz goryczką i karmelem ciemnego piwa.

Dla tylu osób Dlaosób  Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
  • 600 g fileta z karpia
  • 50 g piernika
  • 250 ml ciemnego piwa
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 cytryna
  • 0,3 łyżeczki utłuczonych goździków
  • 0,3 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 listek laurowy
  • 150 g rodzynek
  • 2 łyżeczki dżemu wiśniowego lub porzeczkowego (bez owoców)
  • 1 łyżka masła zmrożonego
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Filet z karpia oskrobać z łusek, zeskrobać ze skóry śluz, umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, pokroić w dzwonka i posolić. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, osuszyć i z połowy zetrzeć skórkę. Do dużej patelni wlać bulion, ciemne piwo, pokruszony piernik, opłukane rodzynki, listek laurowy, goździki, imbir, utartą skórkę i wyciśnięty sok z połowy cytryny. Gotować pod przykryciem przez 10 minut, w trakcie zamieszać, aby piernik nie przywarł do dna.

Następnie włożyć karpia do sosu i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Delikatnie wyjąć rybę, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Sos doprawić dżemem wiśniowym, jeśli jest potrzeba sokiem z cytryny, solą czy imbirem. Na koniec dołożyć zamrożone masło na patelnię, rozpuścić i polać karpia sosem. Potrawę można udekorować plasterkiem cytryny i natką pietruszki.

Moja propozycja:

Do karpia po żydowsku znakomicie pasuje ryż, dobrym uzupełnieniem będzie białe wytrawne wino.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Karp po żydowskuDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.