Upieczona w piekarniku karkówka z pieczarkami, cebulą, Polana magii i ketchupem. Tylko pięć składników a efekt smakowy zaskakujący.
Dla 6 - 8 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 1,5 kg karkówki
- 4 cebule
- 500 g pieczarek
- 100 ml magii (0,5 butelki)
- 125 g ketchupu (około 0,25 opakowania)
Sposób wykonania
Karkówkę umyć osuszyć, pokroić na plastry i poukładać w naczyniu żaroodpornym. Cebule obrać, pociąć na grubsze ćwierć talarki i posypać mięso. Następnie oczyścić pieczarki, pociąć w plastry i rozłożyć równomiernie na kawałkach cebuli w naczyniu żaroodpornym. Całość polać magii i ketchupem. Przykryć naczynie pokrywką lub folią aluminiową, wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 2 - 2,5 godziny w temperaturze 200°C.
Moja propozycja:
Karkówkę z pieczarkami można zaserwować jako danie obiadowe z duszonymi ziemniakami posypanymi nasionami uprażonego słonecznika oraz surówką z kapusty i marchewki. Może być podana z pieczywem i surówkami jako ciepłe danie kolacyjne.
Przepyszne, boskie to jakby nic nie powiedzieć. Mięso rozrywało się w ustach, aromat unosił się w całym domu.