Pokrojona suszona karkówka na deseczce.

Karkówka suszona

Aromatyczna i pikantna a jednocześnie krucha i delikatna... Przepyszna karkówka suszona.

Dla tylu osób Dla wielu osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 1,5 kg karkówki
  • 90 g cukru (0,5 szklanki)
  • 150 g soli (0,5 szklanki)
  • 1 łyżka soli peklowej
  • 1 główka czosnku
  • 1,5 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • gaza
  • sznurek
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Karkówkę umyć, dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem, włożyć do naczynia i obtoczyć w cukrze. Naczynie przykryć i odłożyć do lodówki na 36 do 40 godzin (w tym czasie obracać mięso). Ponownie mięso umyć, dokładnie osuszyć, włożyć do czystego naczynia i posypać solą wymieszaną z solą peklową. Ponownie naczynie przykryć i wstawić do lodówki na następne 36 do 40 godzin. Również w tym czasie należy karkówkę obrócić ze dwa trzy razy. Ponownie mięso dokładnie umyć z soli, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Pierz utłuc w moździerzu, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Majeranek, paprykę, czosnek, pieprz wymieszać i obłożyć powstałą bejcą karkówkę, a następnie zawinąć w gazę zawiązać na końcach sznurkami i powiesić w przewiewnym miejscu na cztery doby.

Moja spostrzeżenie:

Karkówka przygotowana w ten nieskomplikowany sposób zachowuje długo świeżość, zdecydowanie dłużej niż wędliny kupione w sklepie.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Karkówka suszonaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.