Aromatyczna i pikantna a jednocześnie krucha i delikatna... Przepyszna karkówka suszona.
Dla wielu osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 1,5 kg karkówki
- 90 g cukru (0,5 szklanki)
- 150 g soli (0,5 szklanki)
- 1 łyżka soli peklowej
- 1 główka czosnku
- 1,5 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- gaza
- sznurek
Sposób wykonania
Karkówkę umyć, dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem, włożyć do naczynia i obtoczyć w cukrze. Naczynie przykryć i odłożyć do lodówki na 36 do 40 godzin (w tym czasie obracać mięso). Ponownie mięso umyć, dokładnie osuszyć, włożyć do czystego naczynia i posypać solą wymieszaną z solą peklową. Ponownie naczynie przykryć i wstawić do lodówki na następne 36 do 40 godzin. Również w tym czasie należy karkówkę obrócić ze dwa trzy razy. Ponownie mięso dokładnie umyć z soli, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Pierz utłuc w moździerzu, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Majeranek, paprykę, czosnek, pieprz wymieszać i obłożyć powstałą bejcą karkówkę, a następnie zawinąć w gazę zawiązać na końcach sznurkami i powiesić w przewiewnym miejscu na cztery doby.
Moja spostrzeżenie:
Karkówka przygotowana w ten nieskomplikowany sposób zachowuje długo świeżość, zdecydowanie dłużej niż wędliny kupione w sklepie.
0 komentarzy do: “Karkówka suszona”Dodaj swój