Młoda gotowana kapusta pachnąca kminkiem, znakomity dodatek do drobiu, ryb lub pieczeni.



Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 2 - 3 łyżeczki kminku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 0,5 - 1 cytryna
- cukier
- sól
Sposób wykonania
Nalać około pół szklanki wody do garnka, wsypać kminek, sól, dwie łyżeczki cukru i chwilę gotować, aby kminek uwolnił swój niepowtarzalny aromat. Kapustę opłukać i poszatkować. Włożyć do gotującego się wywaru kminkowego i dalej gotować. Gdy kapusta jest ugotowana, zrobić jasną zasmażkę. Roztopić masło w rondelku i wsypać mąkę, mieszając aby nie zbrązowiała. Kiedy mąka zagotuje się w maśle, wlać zasmażkę do kapusty, zamieszać i gotować jeszcze na wolnym ogniu przez 2 - 3 minuty. Na końcu doprawić sokiem z cytryny, cukrem, ewentualnie solą. Kapusta powinna mieć smak winny, z nutą słodyczy.
Moja propozycja:
Kapusta z kminkiem jest doskonałym dodatkiem do ryb, drobiu, pieczeni lub mięs gotowanych.
0 komentarzy do: “Kapusta z kminkiem”Dodaj swój