Kapusta z kminkiem w misce.

Kapusta z kminkiem

Młoda gotowana kapusta pachnąca kminkiem, znakomity dodatek do drobiu, ryb lub pieczeni.

Dla tylu osób Dla 6 - 8 osób  Trudność Trudność: bardzo łatwa Czas Czas wykonania: 20 min. 
Składniki   Składniki
  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 - 3 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 0,5  - 1 cytryna
  • cukier
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Nalać około pół szklanki wody do garnka, wsypać kminek, sól,  dwie łyżeczki cukru i chwilę  gotować, aby kminek uwolnił swój niepowtarzalny aromat. Kapustę opłukać i poszatkować. Włożyć do gotującego się wywaru kminkowego i dalej gotować. Gdy kapusta jest ugotowana, zrobić jasną zasmażkę. Roztopić masło w rondelku i wsypać mąkę, mieszając aby nie zbrązowiała. Kiedy mąka zagotuje się w maśle, wlać zasmażkę do kapusty, zamieszać i gotować jeszcze na wolnym ogniu przez 2 - 3 minuty. Na końcu doprawić sokiem z cytryny, cukrem, ewentualnie solą. Kapusta powinna mieć smak winny, z nutą słodyczy.

Moja propozycja:

Kapusta z kminkiem jest  doskonałym dodatkiem do ryb, drobiu, pieczeni lub mięs gotowanych.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Kapusta z kminkiemDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.