Młoda kapusta w cieście owiana aromatem kminku. wspaniały letni obiad.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 40 min.Składniki
- 1 młoda kapusta
- 2 jajka
- 80 g mąki pszennej (0,5 szklanki)
- 125 ml mleka (0,5 szklanki)
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- olej do smażenia
- sól
Sposób wykonania
Kapustę oczyścić, odciąć ciemne zielone liście i te, które odstają. Podzielić główkę na osiem części tak, aby w każdej pozostał kawałek głąbu przytrzymujący liście. Do dużego garnka wlać na dno trochę wody, posolić. Włożyć wkład, na którym można gotować na parze, poukładać ósemki kapusty i gotować około ośmiu minut pod przykryciem.
Jajka wbić na głęboki talerz, roztrzepać. Następnie dodać mąkę, mleko, kminek, imbir, sól i sodę. Wszystko razem wymieszać na jednolite ciasto, powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.
Cząstki kapusty maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Zrumienione podawać na gorąco. Dobrze jest smażyć na dwóch patelniach, aby równocześnie podać danie na stół. Można udekorować koperkiem lub innymi świeżymi ziołami.
0 komentarzy do: “Kapusta w cieście”Dodaj swój