Kapusta w cieście na talerzu z grillowanym kurczakiem.

Kapusta w cieście

Młoda kapusta w cieście owiana aromatem kminku. wspaniały letni obiad.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 40 min. 
Składniki   Składniki
  • 1 młoda kapusta
  • 2 jajka
  • 80 g mąki pszennej (0,5 szklanki)
  • 125 ml mleka (0,5 szklanki)
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Kapustę oczyścić, odciąć ciemne zielone liście i te, które odstają. Podzielić główkę na osiem części tak, aby w każdej pozostał kawałek głąbu przytrzymujący liście. Do dużego garnka wlać na dno trochę wody, posolić. Włożyć wkład, na którym można gotować na parze, poukładać ósemki kapusty i gotować około ośmiu minut pod przykryciem.

Jajka wbić na głęboki talerz, roztrzepać. Następnie dodać mąkę, mleko, kminek, imbir, sól i sodę. Wszystko razem wymieszać na jednolite ciasto, powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.

Cząstki kapusty maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Zrumienione podawać na gorąco. Dobrze jest smażyć na dwóch patelniach, aby równocześnie podać danie na stół. Można udekorować koperkiem lub innymi świeżymi ziołami.

Moja propozycja:

Kapusta w cieście znakomicie pasuje do grillowanego kurczaka lub innego mięsa smażonego czy upieczonego. Znakomicie również smakuje z rybami czy smażonymi serami.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Kapusta w cieścieDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.