Ugotowana kapusta kiszona z golonką i grochem na talerzu.

Kapusta kiszona gotowana

Kapusta kiszona gotowana to pyszna bomba witaminowa, wspaniały dodatek do golonki, schabowego i nie tylko.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 15 min. 
Składniki   Składniki
  • 800 g kapusty kiszonej
  • 1 duże jabłko
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka jagód jałowca
  • 1 ~ 2 listki laurowe
  • 1 surowy ziemniak
  • 1 łyżka smalcu lub 2 łyżki oleju
  • pieprz
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Z jabłka usunąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę. Rozgrzać tłuszcz w garnku, dodać cebulkę i jabłko, lekko poddusić. Dodać kapustę kiszoną, liście laurowe oraz jagody jałowca i podlać wodą. Gotować pod przykryciem około godziny, aż kapusta będzie miękka. W razie potrzeby wodę uzupełniać, ale tak, aby pod koniec gotowania prawie jej nie było. Ziemniak obrać, opłukać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki i dołożyć do garnka. Gotować jeszcze przez 10 minut na wolnym ogniu, mieszając aby kapusta kiszona nie przypaliła się. Na końcu wsypać zmielony, czarny pieprz i dokładnie wymieszać.

Moja propozycja:

Kapusta kiszona gotowana jest znakomitym dodatkiem do wieprzowiny: golonek, kotletów schabowych panierowanych czy pieczeni. Świetnie komponuje się smakowo z potrawami z grochu np. grochówką.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Kapusta kiszona gotowanaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.