Kapusta kiszona gotowana to pyszna bomba witaminowa, wspaniały dodatek do golonki, schabowego i nie tylko.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 15 min.Składniki
- 800 g kapusty kiszonej
- 1 duże jabłko
- 1 cebula
- 1 łyżeczka jagód jałowca
- 1 ~ 2 listki laurowe
- 1 surowy ziemniak
- 1 łyżka smalcu lub 2 łyżki oleju
- pieprz
Sposób wykonania
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Z jabłka usunąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę. Rozgrzać tłuszcz w garnku, dodać cebulkę i jabłko, lekko poddusić. Dodać kapustę kiszoną, liście laurowe oraz jagody jałowca i podlać wodą. Gotować pod przykryciem około godziny, aż kapusta będzie miękka. W razie potrzeby wodę uzupełniać, ale tak, aby pod koniec gotowania prawie jej nie było. Ziemniak obrać, opłukać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki i dołożyć do garnka. Gotować jeszcze przez 10 minut na wolnym ogniu, mieszając aby kapusta kiszona nie przypaliła się. Na końcu wsypać zmielony, czarny pieprz i dokładnie wymieszać.
Moja propozycja:
Kapusta kiszona gotowana jest znakomitym dodatkiem do wieprzowiny: golonek, kotletów schabowych panierowanych czy pieczeni. Świetnie komponuje się smakowo z potrawami z grochu np. grochówką.
0 komentarzy do: “Kapusta kiszona gotowana”Dodaj swój