Ugotowany kapuśniak z kapusty włoskiej na talerzu.

Kapuśniak z włoskiej kapusty

Kwaśno-słodki kapuśniak z włoskiej kapusty rozgrzewający imbirem i pachnący kminkiem.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 40 min. 
Składniki   Składniki
  • 500 g mięsa z kością (np. szyjki kacze lub gęsie )
  • 500 g kapusty włoskiej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 400 g ziemniaków
  • ok.15 śliwek suszonych
  • 6 ~ 8 kulek ziela angielskiego
  • 1 ~ 2 listki laurowe
  • 1 ~ 2 łyżeczki kminku
  • 0,5 cytryny
  • 0,5 łyżeczki świeżego  imbiru (można zastąpić sypkim)
  • sól, cukier
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Mięso umyć, zalać zimną wodą w garnku, dodać ziele angielskie, listki laurowe, posolić i gotować. W tym czasie włoszczyznę umyć, obrać pokroić w kostkę, marchewkę można pokroić w talarki. Kapustę oczyścić, opłukać, poszatkować. Ziemniaki obrać, umyć pokroić w kostkę. Ugotowane mięso wyjąć, a do wywaru włożyć włoszczyznę z ziemniakami, dalej gotując. Do lekko podgotowanej włoszczyzny dodać poszatkowaną kapustę, kminek, opłukane suszone śliwki, imbir i dalej gotować. Mięso oddzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć z powrotem do kapuśniaku, wszystko gotować razem do miękkości warzyw. Na końcu wycisnąć sok z połowy cytryny i wlać do zupy, dosłodzić szczyptą cukru, ewentualnie dosolić. Kapuśniak z włoskiej kapusty powinien mieć smak kwaśno-słodki i lekko ostry.

Moja propozycja:

Jeśli kapuśniak z włoskiej kapusty ma być jednodaniowym obiadem można do niego podać pieczywo.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Czerwona (modra) kapusta

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Kapuśniak z włoskiej kapustyDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.