Kwaśno-słodki kapuśniak z włoskiej kapusty rozgrzewający imbirem i pachnący kminkiem.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 40 min.Składniki
- 500 g mięsa z kością (np. szyjki kacze lub gęsie )
- 500 g kapusty włoskiej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 400 g ziemniaków
- ok.15 śliwek suszonych
- 6 ~ 8 kulek ziela angielskiego
- 1 ~ 2 listki laurowe
- 1 ~ 2 łyżeczki kminku
- 0,5 cytryny
- 0,5 łyżeczki świeżego imbiru (można zastąpić sypkim)
- sól, cukier
Sposób wykonania
Mięso umyć, zalać zimną wodą w garnku, dodać ziele angielskie, listki laurowe, posolić i gotować. W tym czasie włoszczyznę umyć, obrać pokroić w kostkę, marchewkę można pokroić w talarki. Kapustę oczyścić, opłukać, poszatkować. Ziemniaki obrać, umyć pokroić w kostkę. Ugotowane mięso wyjąć, a do wywaru włożyć włoszczyznę z ziemniakami, dalej gotując. Do lekko podgotowanej włoszczyzny dodać poszatkowaną kapustę, kminek, opłukane suszone śliwki, imbir i dalej gotować. Mięso oddzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć z powrotem do kapuśniaku, wszystko gotować razem do miękkości warzyw. Na końcu wycisnąć sok z połowy cytryny i wlać do zupy, dosłodzić szczyptą cukru, ewentualnie dosolić. Kapuśniak z włoskiej kapusty powinien mieć smak kwaśno-słodki i lekko ostry.
Moja propozycja:
Jeśli kapuśniak z włoskiej kapusty ma być jednodaniowym obiadem można do niego podać pieczywo.
Czerwona (modra) kapusta
0 komentarzy do: “Kapuśniak z włoskiej kapusty”Dodaj swój