Kalarepa w migdałach z dodatkami na talerzu.

Kalarepa w migdałach

Kalarepa w migdałach, sos koperkowy, młode ziemniaczki. Wiosna na talerzu!

Dla tylu osób Dlaosób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 50 min. 
Składniki   Składniki
  • 2 kalarepy
  • 6 łyżek płatków migdałowych
  • 6 łyżek tartej bułki
  • 4 łyżki mąki
  • jajko
  • sól
  • olej do smażenia
Sos:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • 220 ml zimnego bulionu
  • 100 ml śmietanki
  • 5 łyżek posiekanego koperku
  • sól, imbir
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Kalarepki opłukać, obrać i pokroić w grubsze plastry, około pół centymetra. Wymieszać na talerzu bułkę tartą z migdałami. Zagotować wodę w garnku, posolić i gotować kalarepę przez 10 minut. Odcedzić z wody osuszyć, lekko posolić. Panierować najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w mieszance bułki tartej i migdałów. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju po pięć minut z każdej strony.

W czasie gdy kalarepa gotuje się w garnku można przygotować sos koperkowy. W rondelku roztopić masło, wsypać mąkę i mieszając łyżką, zrobić białą zasmażkę. Podlać zimnym bulionem, energicznie mieszając aż powstanie jednolity sos. Gotować przez parę minut, gdy zgęstnieje dolać śmietankę i zagotować. Doprawić solą i imbirem. Na końcu dołożyć posiekany koperek.

Moja propozycja:

Kalarepkę w migdałach podawać z młodymi ziemniaczkami lub ziemniakami puree. Warto wzbogacić danie ugotowanymi na twardo jajkami.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Kalarepa w migdałachDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.