Kalarepa w migdałach, sos koperkowy, młode ziemniaczki. Wiosna na talerzu!
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 50 min.Składniki
- 2 kalarepy
- 6 łyżek płatków migdałowych
- 6 łyżek tartej bułki
- 4 łyżki mąki
- jajko
- sól
- olej do smażenia
Sos:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki krupczatki
- 220 ml zimnego bulionu
- 100 ml śmietanki
- 5 łyżek posiekanego koperku
- sól, imbir
Sposób wykonania
Kalarepki opłukać, obrać i pokroić w grubsze plastry, około pół centymetra. Wymieszać na talerzu bułkę tartą z migdałami. Zagotować wodę w garnku, posolić i gotować kalarepę przez 10 minut. Odcedzić z wody osuszyć, lekko posolić. Panierować najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w mieszance bułki tartej i migdałów. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju po pięć minut z każdej strony.
W czasie gdy kalarepa gotuje się w garnku można przygotować sos koperkowy. W rondelku roztopić masło, wsypać mąkę i mieszając łyżką, zrobić białą zasmażkę. Podlać zimnym bulionem, energicznie mieszając aż powstanie jednolity sos. Gotować przez parę minut, gdy zgęstnieje dolać śmietankę i zagotować. Doprawić solą i imbirem. Na końcu dołożyć posiekany koperek.
Moja propozycja:
Kalarepkę w migdałach podawać z młodymi ziemniaczkami lub ziemniakami puree. Warto wzbogacić danie ugotowanymi na twardo jajkami.
0 komentarzy do: “Kalarepa w migdałach”Dodaj swój