"Kaczuszko... masz krótkie nóżki jak zwykle u kaczuszki"... Ale jakie pyszne!
Dla 4 osób Trudność: średnia Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 2 piersi kacze
- 2 nóżki kacze
- 1 cebula
- kminek
- majeranek
- sól
Sposób wykonania
Mięso kacze opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebulę obrać, posiekać lub utrzeć na tarce. Natrzeć mięso cebulą, posypać majerankiem, solą i zmielonym kminkiem. Tak przygotowane włożyć do naczynia, odstawiamy do lodówki. Następnego dnia piec kaczkę w żaroodpornym naczyniu w dobrze nagrzanym piekarniku około 200°C, do czasu, aż będzie miękka. Można przyjąć, że 1 kilogram mięsa należy piec około 1 godziny. Podczas pieczenia mięso należy skrapiać wodą.
Moja propozycja:
Kaczka pieczona wyśmienicie smakuje z kaszą, czerwoną kapustą pachnącą goździkami oraz uprażonymi jabłkami. Znakomitym uzupełnieniem będzie czerwone wytrawne wino.
0 komentarzy do: “Kaczka pieczona”Dodaj swój