Upieczona kaczka na talerzu z dodatkami.

Kaczka pieczona

"Kaczuszko... masz krótkie nóżki jak zwykle u kaczuszki"... Ale jakie pyszne!

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 2 piersi kacze
  • 2 nóżki kacze
  • 1 cebula
  • kminek
  • majeranek
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Mięso kacze opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebulę obrać, posiekać lub utrzeć na tarce. Natrzeć mięso cebulą, posypać majerankiem, solą i zmielonym kminkiem. Tak przygotowane włożyć do naczynia, odstawiamy do lodówki. Następnego dnia piec kaczkę w żaroodpornym naczyniu w dobrze nagrzanym piekarniku około 200°C, do czasu, aż będzie miękka. Można przyjąć, że 1 kilogram mięsa należy piec około 1 godziny. Podczas pieczenia mięso należy skrapiać wodą.

Moja propozycja:

Kaczka pieczona wyśmienicie smakuje z kaszą, czerwoną kapustą pachnącą goździkami oraz uprażonymi  jabłkami. Znakomitym uzupełnieniem będzie czerwone wytrawne wino.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Kaczka pieczonaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.