Indyk w sosie pomidorowym na talerzu z kaszą jaglaną.

Indyk w sosie pomidorowym

Szybki i smaczny obiad - indyk w sosie pomidorowym z talarkami kiszonych ogórków oraz piórkami cebuli.

Dla tylu osób Dlaosób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 600 g piersi z indyka
  • 30 g ogórków kiszonych (3 sztuki)
  • 30 g cebuli (2 sztuki)
  • 1 puszka z  pomidorami
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól, pieprz
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Pierś z indyka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w grubą kostkę, jak na gulasz. Obydwie cebule obrać i pokroić w piórka, a ogórka w plasterki. Mięso oprószyć solą, pieprzem i mąką. Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć kawałki indyka. Pod koniec posypać papryką w proszku. Blenderem zmiksować pomidory z puszki, zalać nimi mięso, przykryć pokrywką i dusić około 15 minut. Dodać piórka cebuli i dusić kolejne pięć minut. Na końcu dodać kiszone ogórki, wszystko razem zamieszać i chwilkę pogotować.

Jeśli ogórki kiszone są domowe - własnego wyrobu, można dodać parę łyżek wody od kiszenia do sosu. Wówczas smak będzie bardziej wyrazisty.

Moja propozycja:

Indyk w sosie pomidorowy bardzo dobrze smakuje z kaszą jaglaną. Równie dobrymi dodatkami będą inne kasze, ryż, ziemniaki czy pieczywo.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

1 komentarz do: “Indyk w sosie pomidorowymDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.