Szybki i smaczny obiad - indyk w sosie pomidorowym z talarkami kiszonych ogórków oraz piórkami cebuli.



Składniki
- 600 g piersi z indyka
- 30 g ogórków kiszonych (3 sztuki)
- 30 g cebuli (2 sztuki)
- 1 puszka z pomidorami
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól, pieprz
Sposób wykonania
Pierś z indyka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w grubą kostkę, jak na gulasz. Obydwie cebule obrać i pokroić w piórka, a ogórka w plasterki. Mięso oprószyć solą, pieprzem i mąką. Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć kawałki indyka. Pod koniec posypać papryką w proszku. Blenderem zmiksować pomidory z puszki, zalać nimi mięso, przykryć pokrywką i dusić około 15 minut. Dodać piórka cebuli i dusić kolejne pięć minut. Na końcu dodać kiszone ogórki, wszystko razem zamieszać i chwilkę pogotować.
Jeśli ogórki kiszone są domowe - własnego wyrobu, można dodać parę łyżek wody od kiszenia do sosu. Wówczas smak będzie bardziej wyrazisty.Moja propozycja:
Indyk w sosie pomidorowy bardzo dobrze smakuje z kaszą jaglaną. Równie dobrymi dodatkami będą inne kasze, ryż, ziemniaki czy pieczywo.
Warto spróbować bo smakuje znakomicie