Gotowy hummus w misce, polany oliwą i posypany sezamem.

Hummus

Według tradycji, hummus skomponował sułtan Saladyn podczas wypraw krzyżowych. Spróbujmy sułtańskiego przysmaku!

Dla tylu osób  
Składniki   Składniki
Hummus:
  • 250 g ciecierzycy (cieciorki)
  • 150 g pasty tahini
  • 1,5 cytryny
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól
  • woda
Dekoracja: 
  • oliwa z oliwek
  • sezam
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Ciecierzycę wypłukać, wsypać do miski, zalać obficie zimną wodą na noc z jedną łyżeczką sody oczyszczonej. W nocy cieciorka wchłonie wodę i podwoi swoją objętość. Następnego dnia odcedzić ją, dobrze wypłukać, włożyć do garnka, dosypać pozostałe pół łyżeczki sody i gotować do czasu, aż cieciorka będzie bardzo miękka. Zazwyczaj trzeba gotować ponad godzinę. Nie solić, gdyż ziarna pozostaną twardawe. Następnie cieciorkę odcedzić, zmiksować malakserem na gładką pastę. Na końcu dodać pastę tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek, wyciśnięty sok z cytryny, kumin, sól oraz trochę wody. Wszystko ponownie należy zmiksować, aby powstała jednolita pasta o lekkiej konsystencji. Hummus przełożyć do miseczki, polać oliwą z oliwek, można posypać uprażonymi nasionkami sezamu.

Moje wskazówki:

Hummus można przechowywać przez parę dni w lodówce.

Powyższy przepis jest to przepis na klasyczny hummus. Można go modyfikować na przykład dodając ugotowaną marchewkę, kawałek buraka,  upieczoną paprykę czy kawałeczek dyni.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “HummusDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.