Według tradycji, hummus skomponował sułtan Saladyn podczas wypraw krzyżowych. Spróbujmy sułtańskiego przysmaku!

Hummus:Składniki
- 250 g ciecierzycy (cieciorki)
- 150 g pasty tahini
- 1,5 cytryny
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- sól
- woda
- oliwa z oliwek
- sezam
Sposób wykonania
Ciecierzycę wypłukać, wsypać do miski, zalać obficie zimną wodą na noc z jedną łyżeczką sody oczyszczonej. W nocy cieciorka wchłonie wodę i podwoi swoją objętość. Następnego dnia odcedzić ją, dobrze wypłukać, włożyć do garnka, dosypać pozostałe pół łyżeczki sody i gotować do czasu, aż cieciorka będzie bardzo miękka. Zazwyczaj trzeba gotować ponad godzinę. Nie solić, gdyż ziarna pozostaną twardawe. Następnie cieciorkę odcedzić, zmiksować malakserem na gładką pastę. Na końcu dodać pastę tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek, wyciśnięty sok z cytryny, kumin, sól oraz trochę wody. Wszystko ponownie należy zmiksować, aby powstała jednolita pasta o lekkiej konsystencji. Hummus przełożyć do miseczki, polać oliwą z oliwek, można posypać uprażonymi nasionkami sezamu.
Moje wskazówki:
Hummus można przechowywać przez parę dni w lodówce.
Powyższy przepis jest to przepis na klasyczny hummus. Można go modyfikować na przykład dodając ugotowaną marchewkę, kawałek buraka, upieczoną paprykę czy kawałeczek dyni.
0 komentarzy do: “Hummus”Dodaj swój