Gulasz z szynki na talerzu z dodatkami.

Gulasz z szynki

Pachnący wędzonką, ziołami, poprzeplatany rodzimymi pieczarkami - wykwintny gulasz z szynki.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 40 min. 
Składniki   Składniki
  • 700 g szynki
  • 150 g boczku wędzonego
  • 300 g pieczarek
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cząbru
  • 1 łyżka bazylii
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w grubą kostkę. Włożyć do miski, wlać jedną łyżkę oleju, sos sojowy, dodać cząber, bazylię oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i wszystko wymieszać. Przykryć szczelnie i wstawić do lodówki przynajmniej na dwie godziny. Boczek pokroić w słupki. Rozgrzać w garnku łyżkę oleju przesmażyć na nim kawałki boczku, kiedy się trochę wytopią, wyjąć i na tym tłuszczu obsmażyć wcześniej przygotowane mięso na gulasz. Podlać niewielką ilością wody, dodać boczek, sól i dusić pod przykryciem do miękkości. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, posolić i popieprzyć, i przesmażyć na łyżce oleju. Pod koniec duszenia mięsa dodać grzyby do garnka z gulaszem. Wszystko razem wymieszać, dodać pieprz, sól jeśli jest taka potrzeba. Na końcu dołożyć łyżeczkę koncentratu pomidorowego, chwilę pogotować aby sos zgęstniał.

Moja propozycja:

Gulasz z szynki dobrze komponuje się smakowo z ziemniakami duszonymi posypanymi koperkiem, gotowaną marchewką i podgotowanymi jabłkami.

Świetnym uzupełnieniem do gulaszu z szynki są również wszelkie kasze, kluski lub pieczywo.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Gulasz z szynkiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.