Pachnący wędzonką, ziołami, poprzeplatany rodzimymi pieczarkami - wykwintny gulasz z szynki.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 40 min.Składniki
- 700 g szynki
- 150 g boczku wędzonego
- 300 g pieczarek
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka cząbru
- 1 łyżka bazylii
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
Sposób wykonania
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w grubą kostkę. Włożyć do miski, wlać jedną łyżkę oleju, sos sojowy, dodać cząber, bazylię oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i wszystko wymieszać. Przykryć szczelnie i wstawić do lodówki przynajmniej na dwie godziny. Boczek pokroić w słupki. Rozgrzać w garnku łyżkę oleju przesmażyć na nim kawałki boczku, kiedy się trochę wytopią, wyjąć i na tym tłuszczu obsmażyć wcześniej przygotowane mięso na gulasz. Podlać niewielką ilością wody, dodać boczek, sól i dusić pod przykryciem do miękkości. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, posolić i popieprzyć, i przesmażyć na łyżce oleju. Pod koniec duszenia mięsa dodać grzyby do garnka z gulaszem. Wszystko razem wymieszać, dodać pieprz, sól jeśli jest taka potrzeba. Na końcu dołożyć łyżeczkę koncentratu pomidorowego, chwilę pogotować aby sos zgęstniał.
Moja propozycja:
Gulasz z szynki dobrze komponuje się smakowo z ziemniakami duszonymi posypanymi koperkiem, gotowaną marchewką i podgotowanymi jabłkami.
Świetnym uzupełnieniem do gulaszu z szynki są również wszelkie kasze, kluski lub pieczywo.
0 komentarzy do: “Gulasz z szynki”Dodaj swój