Prosty w wykonaniu pachnący majerankiem, kminkiem, z nutą imbiru i oregano gulasz z pieczarkami. A do niego piegowate nasionami świeże pieczywo.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 60 min.SkładnikiGulasz:
- 750 g schabu
- 400 g pieczarek
- 2 ~ 3 ząbki czosnku
- 3 ~ 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 0,5 łyżeczki imbiru
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- 350 g mąki pszennej
- 50 g mąki gryczanej
- 50 g drożdży
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżka nasion sezamu
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 łyżka nasion siemienia lnianego
- 1 jajko
- sól, cukier
Sposób wykonania
Schab umyć, osuszyć, pokroić w paski (zob. zdjęcia) i przełożyć do miski, zalać sosem sojowym, dodać majeranek, oregano, kminek, imbir, jedną łyżkę oleju oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać, szczelnie przykryć i odstawić do lodówki przynajmniej na dwie godziny. Na rozgrzanym oleju obsmażyć mięso, podlać wodą, przykryć i dusić. Pieczarki oczyścić, pokroić, lekko posolić, przesmażyć na patelni na łyżce oleju i dodać do mięsa. Gulasz z pieczarkami dusić na małym ogniu do miękkości. Pod koniec należy popieprzyć ewentualnie można dodać imbir czy sos sojowy.
W misce rozkruszyć drożdże, zalać letnim mlekiem rozmieszanym z wodą, dodać szczyptę cukru, przykryć czystym ręczniczkiem i zostawić do wyrośnięcia. Do podrośniętego rozczynu dodać obydwie mąki, jajko, nasiona, olej oraz szczyptę soli i dobrze wyrobić mikserem. Ponownie przykryć ręczniczkiem, żeby ciasto podrosło. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, rozpłaszczyć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C 15 ~ 20 minut.
Moja propozycja:
Ziemniaki, kasze, kluski tradycyjnie można podać do mięs. Moja propozycja to wytrawne pieczywo z nasionami oraz surówka z młodej, kiszonej kapusty z koperkiem. Gulasz z pieczarkami smakuje z tymi dodatkami wybornie.
0 komentarzy do: “Gulasz z pieczarkami”Dodaj swój