Gulasz z pieczarkami i pieczywo z nasionami na talerzu.

Gulasz z pieczarkami

Prosty w wykonaniu pachnący majerankiem, kminkiem, z nutą imbiru i oregano gulasz z pieczarkami. A do niego piegowate nasionami świeże pieczywo.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
Gulasz:
  • 750 g schabu
  • 400 g pieczarek
  • 2 ~ 3 ząbki czosnku
  • 3 ~ 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Pieczywo:
  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g mąki gryczanej
  • 50 g drożdży
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka nasion siemienia lnianego
  • 1 jajko
  • sól, cukier
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Schab umyć, osuszyć, pokroić w paski (zob. zdjęcia) i przełożyć do miski, zalać sosem sojowym, dodać majeranek, oregano, kminek, imbir, jedną łyżkę oleju oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać, szczelnie przykryć i odstawić do lodówki przynajmniej na dwie godziny. Na rozgrzanym oleju obsmażyć mięso, podlać wodą, przykryć i dusić. Pieczarki oczyścić, pokroić, lekko posolić, przesmażyć na patelni na łyżce oleju i dodać do mięsa. Gulasz z pieczarkami dusić na małym ogniu do miękkości. Pod koniec należy popieprzyć ewentualnie można dodać imbir czy sos sojowy.

W misce rozkruszyć drożdże, zalać letnim mlekiem rozmieszanym z wodą, dodać szczyptę cukru, przykryć czystym ręczniczkiem i zostawić do wyrośnięcia. Do podrośniętego rozczynu dodać obydwie mąki, jajko, nasiona, olej oraz szczyptę soli i dobrze wyrobić mikserem. Ponownie przykryć ręczniczkiem, żeby ciasto podrosło. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, rozpłaszczyć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C 15 ~ 20 minut.

Moja propozycja:

Ziemniaki, kasze, kluski tradycyjnie można podać do mięs. Moja propozycja to wytrawne pieczywo z nasionami oraz surówka z młodej, kiszonej kapusty z koperkiem. Gulasz z pieczarkami smakuje z tymi dodatkami wybornie.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Gulasz z pieczarkamiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.